2009-07-14

Montsant - ett månlandskap

Montsant cliffs

Montsant är ännu en av dessa makalösa nationalparker som finns runt om Katalonien. Det är en liten bergskedja som på många vissa sätt påminner om Montserrat: udda bergsformationer, konglomerat, väldigt torrt klimat samt fantastisk vandring och klättring. Montsant ligger däremot längre från någon stor stad och ger i princip ett öde intryck i jämförelse med Montserrat. Storhelger på våren, påsk och första maj, samlas många klättrare i området, resten av tiden är det minst sagt stilla. Att vandra upp från någon av byarna runt parken och komma upp på platån ovanför de mäktiga väggarna som vaktar bergen är... stort. Väl uppe kan man se både havet och Pyreneerna. Stigarna är bra markerade men även för Montsant är det viktigt att hitta en bra karta. Vandringslederna startar nere i byarna vilket ger många höjdmeters stigning, går man fel är det jobbigt.

Paco on 8b - no 6

Två rekommendationer:

  • Clot del Cirer. Mitt uppe på platån ligger ett stort hål, ett gömt eden. Här finns en fontän, en vattenkälla, som skapat ett otroligt läcker mikromiljö. Utgå från La Morera de Montsant.
  • Ermita de Sant Salvador. En kyrka inbyggd i berget. Det går fint att köra hela vägen upp men jag rekommenderar att börja i byn Margalef och gå den gula vandringsleden upp till kyrkan, sedan fortsätta upp på berget och gå ner den andra delen av den gula leden till Margalef. Väldigt varierat och vackert landskap!
Sasha in the cloud
Sasha sätter en 8a

Lite om klättringen. Margalef och Montsant är två välkända klätterområden som klättrar på var sin sida om berget Montsant. Båda områdena är helt fantastiska och har ungefär 600 leder styck. Precis brevid finns Siurana, ytterliggare en av världens bästa klätterområden. För sportklättraren är det här ett paradis. Förare för Margalef köper du på refugiot i byn Margalef. Kostar 7 € och all förtjänst går till fortsatt bultande. Förare för Montsant och Siurana kan du köpa i Cornudella de Montsant. Den nya Montsant-föraren kom våren 2009 och är väldigt bra!

Paco is Spiderman

Var ligger då parken? Montsant ligger rakt väster om Tarragona och från Barcelona får man räkna med ungefär två timmar att köra dit. Är du i närheten så måste du absolut köpa den lokalt producerade olivoljan, helt fantastiskt god! Du borde också köra upp till Siurana, en av de läckraste byarna jag sett.

Karta: Passerar du Barcelona kan du kolla på Vertic eller på Llibreria Quera. Annars säljer skomakaren, Goma II, i byn Cornudella de Montsant kartor över området.

Information om parken hittar du här.

Boende:
  • Gratis camping finns utanför Margalef, vid dammen.
  • Planet Climbing i Cornudella de Montsant, 9 € per person. Möjlighet för dubbelrum!
  • Refugiot i Margalef, 7 € per person
Relaterad information - blogginlägg om:

(Ser att Västerbottningarna är flyggladast, hoppas att några av mina vänner i Umeå kommer och hälsar på snart! )

0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP