2010-02-15

Bada i varma källor

Bains de Dorres

I helgen åkte vi ett gäng till en kompis hus just norr om Franska gränsen. Området heter Cerdanya på katalanska och är ett område där man som nykomling aldrig riktigt förstår om man är i Spanien eller Frankrike. Skidorna hyrde polarna i Spanien, pizzan köpte vi 500 meter längre bort i Frankrike.

The big pool

Efter en dags skidåkning åkte vi iväg till Dorres, en liten by med en varm källa. Parkerar bilen och följer den isiga grusvägen ner. Betalar 4 € och ser den lilla poolen där ett gäng människor ligger och slappnar av. -6 C i luften, +40 grader lovat i vattnet. Och självklart en svag ägglukt av svavlet i vattnet.

Ah, för att knyta an till första stycket så går för övrigt gränsen mellan Frankrike och Spanien någonstans mitt i dalen. Bergen i bakgrunden är Spanien.

Strange animals at the thermal baths

Ja, jag måste ju visa det senaste badmodet i Frankrike: Isbjörn.

Who the fck is that man to the right!?

Man byter om och sprintar sedan i badkläder upp till poolen. Till vår besvikelse så var vattnet i stora poolen precis på gränsen till för kallt. Vi kunde ligga i men inte riktigt, riktigt slappna av. Minusgraderna i luften och några ungar som plaskade vilt bredvid oss var nog orsaken. Efter ett tag såg vi folk som rörde sig vid de mindre, övre poolerna och vi sprintade upp. Perfekt! 40 C och lite djupare. Det finns även två mindre badkar, som jag var både för lång och för bred för, som om jag förstod det rätt var ända från romartiden.

Sammanfattning: Klart värt ett besök och 4 € men ta er dit när det är lite varmare i luften och se till att få plats i de små poolerna. Det tar ungefär 2 timmar att köra hit från Barcelona.

Skidåkningen i området är för övrigt riktigt bra. Massor av skidorter kan man nå inom 45 minuter. Inte alltid mycket snö och inte så brant. Trots det fick jag igår helt ensamt puffa runt i riktigt bra puder i gles barrskog i en liten skidanläggning. Det finns många duktiga skidåkare här, verkar bara inte vara någon som är intresserad av puder. Nå, gärna för mig. Nu ska jag bara vänta in nästa snöfall så blir det färd norrut igen.

Ah, just ja! För er klättrare som läser det här. Bouldering i Targassone är välkänd och tydligen riktigt bra. Byn ligger granne med varma källorna så är ni där och klättrar så passa på att mjuka upp kroppen efteråt.

Läs mer:
Dorres på Google Maps
Bains de Dorres (på Franska)
Cerdanya

1 comments:

Maria Agrell, Barcelona 5 mars 2010 kl. 09:37  

Vi åker ofta till källorna i Dorres. I like! Sommar som höst. Senast förra helgen när det regnade och det inte gick att åka skidor.

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP