2010-07-11

Katalonien - ett nytt land?

_MG_0755_Manifestació_11_Setembre_Barcelona

Igår var centrum av Barcelona totalt fullt av människor som manifesterade för en egen nation och protesterade mot ett domstolsbeslut som förra veckan gav katalanerna mindre makt över sitt eget land.

Jag skrev för snart ett år sedan en lång blogg-post om Katalonien. Sen dess har mycket hänt och jag har lärt mig mycket om det landet där jag bor i. Jag säger till exempel aldrig att jag bor i Spanien, inte ens till svenskar. Att flytta till en by utanför Barcelona har gjort det extremt tydligt att den katalanska identiteten är väldigt, väldigt stark. Ett exempel? Idag är det final i VM i fotboll, Spanien mot Holland. Alla mina katalanska kompisar håller på Holland.

Det som hänt politiskt sett är både enkelt och väldigt, väldigt komplicerat. Korta versionen är att katalanerna nu får svagare kontroll över sitt Katalonien än de haft sedan Franco dog 1977. Deras parlament kommer upplösas i september och regeringen i Madrid tar kontroll över långt fler viktiga frågor. Det här kom som en chock för alla Katalaner här. Senaste åren har allt fler inofficiella omröstningar om självständighet hållits runt om i Katalonien. Normalt sett röstar kring 98-99% för att ett eget land ska bildas.

Exakt vad som kommer hända nu är förstått svårt att veta. Jag hoppas att en demokratisk omröstning med utländska observatörer kan hållas. Om en majoritet röstar för att ett eget land ska bildas kommer det att riktigt skaka den spanska regeringen. Tragiskt nog handlar mycket om pengar - Katalonien är den ekonomiska motorn i Spanien. Istället gissar jag att katalanerna kommer vända sig till EU och försöka gå denna väg.

Jag är inte särskilt nationalistisk och känner inte jättestarkt för Sverige. Däremot gillar jag inte orättvisor. Det som sker här nere nu är väldigt, väldigt orättvist. Jag tror Katalonien blir ett eget land inom kanske de närmsta 20 åren och jag hoppas innerligt att processen blir så enkel och så tydlig som möjligt.

Nå, jag ska göra mitt bästa för att försöka hänga med i det som händer och skriva lite då och då om det här på bloggen. Är det något särskilt just du undrar över, skriv gärna en kommentar eller skicka ett mail så försöker jag svara på det.

2 comments:

Anonym,  11 juli 2010 kl. 14:18  

Hej Pär! Kul att du skriver om Katalonien. Bor själv här nere sen dryga tio år tillbaka. Liksom du tror jag och hoppas på ett självständigt Katalonien. Däremot har jag några invändningar till ditt inlägg om demonstrationen igår. Tillexempel när du skriver att "katalanerna nu får svagare kontroll över sitt Katalonien än de haft sedan Franco dog 1977" är knappast sant. Och vad menar du när du säger att parlamentet ska upplösas i september? Detta vore verkligen katastrof! Kanske åsyftar du valet i katalonien som hålls i höst, eller? Att 98-99% röstar för ett självständigt Katalonien i de inofficiella referendum som genomförts hittils är tyvärr en sanning med modifikation eftersom nästan alla som deltagit i dessa är för ett självständigt katalonien, resten har bojkottat valen. Tyvärr har många katalanska politiker direkt eller indirekt erkänt att en officiell folkomröstning i nuläget antagligen skulle innebära ett nederlag. Hur det än skulle gå så skulle siffrorna ligga långt längre ner än 98-99%, skulle tippa en 50/50 kanske. Precis som du tycker jag inte om orättvisor och att en politisk domstol (som konstitutionsdomstolen i Madrid är, finns såvitt jag vet ingen motsvarighet i Sverige) ska kunna lägga krokben på ett demokratiskt valt fördrag (el estatut) som gått igenom alla tidigare instanser är fullkomligt oacceptabelt och en förolämpning inte bara mot katalanerna och vi som bor här utan också en attack mot demokratin! Hoppas att detta får folk att reagera och engagera sig mer framöver. Lycka till med bloggen! Vänliga hälsningar/ Felix

Anonym,  11 juli 2010 kl. 20:34  

Daniel, svensk i Katalonien, mer politiskt aktiv för varje orättvisa som jag läser. Det är synd att sâ pass mycket pengar är pâ spel, annars vore saker mycket lättare. Pengar är endast ett argument för de fâ självscentrerade människor som bor här och för att konvertera espanyolitos (som ocksâ skulle fâ det mycket bättre) och är pâ inget sätt ett huvudargument.

Röstresultatet av de val som har genomförts ligger pâ 98% med 38% röstandes, vilket dâ borde ge en siffra pâ över 30% av befolkningen om detta värde kan generaliseras (vilket i verkligheten är mycket högre) och dâ resten väljer att bojkotta valet blir ett landsval sâ mycket lättare.

Att fler och fler människor börjar att engagera sig är egentligen ett negativt tecken pâ orättvisor i samhället, vilket är exakt vad som händer i det spanska Katalonien. Jag önskar, önskar och ber att den svenska befolkningen var lika engagerad i den lokala politiken dâ de närmast kan liknas med en fârhjord i jämförelsen.

Svenskar: Bojkotta det ni inte tycker om. Kämpa för det ni vill. Organisera er. En grupp om tvâ är bättre än ingenting.

(Fann denna länk genom DN.se http://www.dn.se/nyheter/varlden/en-miljon-pa-gatorna-for-katalonien-1.1135968# och kunde inte lâta bli, sorry att jag skräpar pâ din blogg, var bor du?)

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP