2011-11-07

Hur undviker jag ficktjuvar i Barcelona?

Instruktionsfoto

Fråga:
Hej! Vi ska till Barcelona till våren och jag hör så mycket om alla ficktjuvar. Stämmer det? Och hur ska vi göra för att undvika att bli ficktjuvade?

Svar:
Ja, Barcelona har precis som alla storstäder ett stort antal ficktjuvar. Av flera orsaker så har Barcelona rykte om sig som extra utsatt och jag fick själv i en radiointervju frågan från reportern om det stämde att man som regler får räkna med att bli ficktjuvad redan på Barcelonas flygplats...

Så illa är det dock inte och med ett minimum av förberedelser så kommer ni klara er fint. För Barcelonas ficktjuvar finns ett fantastiskt smörgåsbord av amerikaner med plånböckerna i bakfickan, fulla ungdomar med nya iPhones, blågöda turister som bär med sig pass, kontanter och kreditkort hela tiden. Om du sköter dig lite bättre än övriga turister så väljer tjuven någon annan.

Några tips:

  • Problemet existerar i princip bara i centrum av Barcelona. Så, när du är i centrum är du extra vaksam. 
  • Ta med dig så lite som möjligt när du går ut. Lämna resten på hotellrummet eller i lägenheten. Kvällstid lämnar jag även plånboken hemma och tar bara med mig lite kontanter och kreditkort. Jag tar aldrig med mig passet. 
  • Om någon frågar efter vägen eller försöker störa mig genom att tappa något etcetera, då är något på gång. Jag har flera gånger fått kartor framsträckta av personer som helt klart förstår att jag inte är spanjor. En gång slog jag till kartan och skrek åt mannen. Han blev inte rädd eller förvånad utan vände sig bara åt sidan för att vänta på nästa personer.
  • Använd inte gömd magväska, speciellt om du där förvarar pass och mycket pengar. Det är oerhört lätt att klippa upp bältet och pang så är allt borta.
  • Det första jag fick av min ex-flickvän när jag flyttade till Barcelona var en handväska. Den använder jag fortfarande. På bilden ovan visar jag hur jag alltid bär den. Alla Barcelona-bor har små handväskor och håller dom på detta vis. 
  • På restauranger så ställer ni aldrig, aldrig ner handväskan på golvet eller hänger den på stolen. Repetera efter mig: Jag kommer aldrig att ställa ner handväskan på golvet. När du äter sitter du med väskan i knäet. OK?
  • Ta taxi direkt till boendet från flygplatsen. Det är ett bra sätt att undvika de ficktjuvar som arbetar i tunnelbanan. 
Jag tror att kunskap är bästa sättet att undvika att bli av med värdesaker. Läs därför gärna mer på Robbed in Barcelona.

Om ni råkar ut för något, anmält det till polisen och ta det med ert försäkringsbolag när ni kommer hem. Med de flesta försäkringsbolag brukar det ordna sig med ersättning. På Active Spains hemsida har jag gjort en karta till de tre mest centralt belägna polisstationerna om ni råkar ut för något.

3 comments:

Anonym,  7 november 2011 kl. 15:19  

Jag känner inte igen bilden du beskriver av Barcelona. Vi har varit i Barcelona 15 gånger sedan 2007 och inte råkat ut för något och ingen som vi känner eller mött på plats heller. Där i mot har jag hört om ""Svenskar"" som lägger i från sig plånböcker mobiler mycklar resväskor och sedan är grejorna borta.......15 resor och ingen som blivit bestulen eller rånad. Sunt förnuft är nog möjligen viktigaste attributet på resan till Europas huvudstad. Kan tipsa om en makalös blogg om FC Barcelona fotboll Blogg.barcaloneta.com

Pär 7 november 2011 kl. 15:48  

Perfekt, då vet ni hur ni ska ta hand om er! Vi som jobbar med det här får tyvärr ett antal desperata samtal per år av kunder som blivit bestulna. Oftast är det handväskor som försvinner vid restauranger men vi har även haft ligor som omringat och lurat kunder i tunnelbanan eller ute på gatan. Sjukt tråkigt.

Wow, vilken imponerande blogg! Känner du de som ligger bakom den? Bor dom i Barcelona? Tack för tipset!

Anonym,  10 april 2024 kl. 13:58  

Min 20 åriga dotter och hennes kompis är i Barcelona nu,min dotter ringde just hem och berättade att hennes telefon och tyvärr även bankkort blev stulna igår kväll.Det är deras andra resa dit och förra gången blev kompisen bestulen dag ett på såväl bankkort som telefon.Jag känner många som blivit bestulna i just Barcelona så trist😱

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP