2017-01-17

Besök Montserrat - tre förslag!

Agullas from Montgros

Montserrat, katalanernas heliga berg, ligger bara en timme från Barcelonas centrum men känns verkligen som en annan värld. Jag har bott vid foten av berget nu i 7 år, sedan 2010, och har hunnit med hundratals stora och små äventyr bakom knuten. Jag har också haft nöjet att få visa hundratals vänner och kunder till berget genom de utflykter och aktiviteter vi ordnat genom Active Spain. Många gånger får jag frågan på hur man ska ta sig ut, vad man ska besöka och annat. Så nu har jag äntligen tagit mig samman och skrivit ner tre favoritutflykter. Hoppas ni tar chansen och kommer ut hit!

Ah, en sak till!, om ni vill besöka en vingård, besöka Montserrat OCH träffa mig, häng med på denna utflykt!

Förslag 1 - Det berömda klostret

On top!
Klostret långt nedanför våra fötter.

Här finns den Svarta Madonnan, katalanernas heligaste helgon. Henne kan man besöka genom att ställa sig i kö till höger om stora ingången till kyrkan. Kommer man mitt på dagen på helgen kanske det inte är värt det men ser man att det är lite folk så rekommenderar jag det verkligen. När man kommer upp ska man kyssa eller ta på den glob hon håller i höger hand och säga tack. Detta är något alla katalaner ska göra någon gång i livet och för de mer troende vill man gärna besöka henne en sista gång. Det var väldigt starkt en gång när jag var där och dom bar upp en äldre herre i en säng för att han skulle få säga tack för allt livet gett honom, det såg verkligen inte ut som att han hade många dagar kvar.

DSC_5236
Här börjar också många andra resor. Man kan, som mina grannar, hålla sitt bröllop om man är ute i god tid och är beredd att gå en liten kurs i moral och äktenskap som hålls av en äldre nunna. Väldigt vackert och spektakulärt var det!

Har man lite ork rekommenderar jag verkligen att vandra upp till toppen av Montserrat, Sant Jeroni på 1236 meter över havet. Här har man en spektakulär utsikt upp mot Pyrenéerna, man ser gränsen till Frankrike!, och ner mot vindistriktet Penedès, Barcelona och medelhavet. Antingen kan man ta den branta bergbanan upp till 1000 meter över havet eller få lite extra träning och gå hela vägen från klostret. Enligt rykten är det 1000 trappsteg men min då 9-åriga systerson sa att han bara fick det till 760... Det är lätt att hitta och stigen är väldigt bra och till och med cementerad stora delar för att hindra erosion. Den här vandringen ger en liten introduktion till de hundratals vandringar man kan göra i berget.

Gosskören uppträder normalt två gånger om dagen, klockan 12:50 och klockan 18:45. Det är väldigt vackert att höra dom sjunga tillsammans med de gamla munkarna, speciellt om man är på den sena gudstjänsten. Mitt på dagen kan det vara mycket spring och stök från ryssar och kineser.

Klostret, Monestri de Montserrat, har en officiell hemsida med bra information om hur man tar sig ut till berget från Barcelona.


Förslag 2 - Enkel vandring och god lunch

Lunch på Vinya Nova

Det här är en riktig favorit när jag har familj och vänner på besök. Mina föräldrar tror jag har rekordet när dom på en vecka gick 5 gånger till restaurangen Vinya Nova och åt lunch och sedan gick tillbaka. Då har dom någon gång hunnit med att ta en siesta på vägen, andra gånger plockat vildsparris. Är man här vintertid kan man få se hur olivskörden går till också! Restaurangen har en väldigt bra meny på vardagar och en speciell helgmeny helgdagar. Kan ni så gör denna utflykt en vardag, jag tycker det är lugnare och trevligare på restaurangen då. Är det helg så rekommenderar jag att ni bokar bord. Restaurangen heter som sagt Vinya Nova och här är deras hemsida och deras Facebook.

Ta bussen till El Bruc. Sedan följer man till exempel det här GPS-spåret. Det är lätt att hitta och finns också skyltar men ladda gärna ner spåret på någon GPS-app, till exempel ViewRanger.


Förslag 3 - vandring in i Agullas

Paleo walking in Montserrat

En fantastiskt vild vandring för den korta distansen man gör! Man går direkt från byn El Bruc (där jag bor) och börjar med några kilometer grusväg innan man går stigen in i vilda området Agullas (nålarna). Här uppe finns ett litet refugio som (oftast) har öppet på helgerna.

Ta bussen till El Bruc. Sedan följer ni till exempel det här GPS-spåret och om man vill ta en extrasväng över Coll de Port och nordsidan kan man från refugiot gå vidare och få än mer spektakulära vyer. Turen är inte jättelång, när jag är i form så springer jag hela varvet från mitt hus, förbi refugiot, över på nordsidan och tillbaka på 1h 45 minuter. Det är lätt att hitta och finns också skyltar men ladda gärna ner spåret på någon GPS-app, till exempel ViewRanger.

När man kommer över på nordsidan så kommer man till den berömda La Foradada. Kanske har du sett YouTube-klippet när den nu avliden Alexander Polli flyger igenom hålet? Det känns helt obegripligt när man går upp dit.

För mer fantastiska vandringar i Spanien tipsar jag också om vår Vandra Spanien, favoritvandringar från hela Spanien!

On the second belay 2
5000 replängder klättring! Läs mer på Climb in Spain.

Montserrat skyline
Solnedgång sett från nordsidan


0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP