2017-04-24

Gästpost: Två tacksamma finlandssvenskar

Häromdagen fick jag ett fantastiskt mail som fick mig så glad. Jag vet att bloggen fortsätts att läsas och att många hittar den när dom söker information om Barcelona och saker att göra. Men när man får något så konkret och så fint som det Lenita skriver, wow, det är häftigt och otroligt inspirerande att fortsätta! Så med det sagt så kommer här hela Lenita och Stefans mail - med ett par fina egna tips också!Hej Pär!

Jag och min man Stefan har två gånger tillbringat några månader i Bellaterra 20 km utanför Barcelona då han arbetat som gästforskare vid Universidad Autonoma de Barcelona som finns där. Vi kommer från Vasa i Finland men min man jobbar som professor på Umeå universitet. Via en kollega i Umeå fick han inför vår första vistelse hösten 2013 höra om dina sidor och jag skrev ut guideboken på förhand och lusläste den. Vi tycker om att resa på egen hand och är inte så intresserade av traditionella turistattraktioner, turistpriser (och inte turister heller för den delen) utan vill uppleva det äkta Spanien. Vi tycker om att vandra, besöka små byar och uppleva storslagen natur och information om allt detta finns ju i din guidebok och på dina sidor på nätet. Vi har båda gångerna rest från Finland med egen bil (bara det en upplevelse i sig) och att ha tillgång till bilen här har varit mycket praktiskt.

Jag har länge tänkt att jag borde skriva och tacka dej för all information vi fått via dina sidor på nätet och guideboken. Nu då det är vår sista vecka här så gör jag det äntligen. TACK SÅ HEMSKT MYCKET det är tack vare den informationen som våra vistelser här blivit så lyckade och vi har hittat ställen utanför turiststråken.

Hösten 2013 (aug-nov) vandrade vi i Montserrat och upp till La Mola i Sant Llorrenc del Munt och blev väldigt förtjusta i bägge bergen. Vi vandrade också i Montseny samt besökte naturparken Garrotxa och byarna Olot, Castellfolit de la Roca och Besalu. Vi övernattade i Besalu som nog i vårt tycke är en riktig pärla med bl.a. den gamla stenbron. Vi tog också tåget från Bellaterra till Baixador de Vallvidrera (helt enligt guideboken) och vandrade upp till Tibidabo för att där hänföras av en storslagen utsikt över Barcelona. Eftersom det var väldigt varmt den hösten hann vi besöka många av stränderna norr om Barcelona och vår favorit är nog charmiga Tossa de Mar som känns väldigt äkta fast där finns mycket turister. Men det är ju främst spanjorer som hittar dit. Vill man ha mera lugn och ro finns det ju sedan gott om mindre stränder att stanna till vid i det pärlband de bildar längs hela Costa Brava.

Denna gång har vi varit i Bellaterra från mitten av december 2016 och är nu på väg att avsluta vår vistelse efter att ännu nästa vecka hinna besöka Menorca. Vi startar hemresan 29.4. och räknar med att på tre dagar i maklig fart köra genom Europa (ca 1.800 km) och sedan ta båten från Travemunde till Helsingfors (30 timmars sjöresa). Då anländer vi till Finland 3.5. på morgonen. Vi har denna gång återkommit till några favoritställen (Montserrat, Sant Llorenc del Munt, Tibidabo, Tossa de Mar) men också besökt för oss nya ställen.

Under julhelgen kom våra klättringsintresserade ungdomar hit och vi hade då hyrt en större lägenhet i Salou för att ha närmare till bl.a. Siurana och Margalef som de var intresserade av. Ungdomarna älskade klättringen där och vi hänfördes av landskapet. Jag minns speciellt hur det bara var en plusgrad och dimma nere i byn Margalef men då man vandrade högre upp kom man ovanför dimman där solen sken och det var mycket varmare. Det kändes helt magiskt! Under julhelgen hittade vi också trevliga Pratdip som jag verkligen kan rekommendera som utgångspunkt för både vandring, klättring och bergscykling. Vi besökte Pratdip på självaste julafton och också den dagen var byns turistinformation öppen och försåg oss med kartor över vandringslederna. Det var speciellt trevligt att kunna dricka en kopp kaffe med croissant i byns bar då vi vandrat färdigt eftersom barerna i Spanien tydligen inte är stängda ens på julafton.


Lunch vid fyren i Cap de Creus.

Ett veckoslut i början av februari besökte vi Cadaques som är precis så pittoresk som vi föreställt oss. Den stora behållningen fick vi ändå av att köra ut till Cap de Creus och vandra några timmar där innan det blev dags för lunch uppe vid fyren. Detta blev en av de mer minnesvärda stunderna då utsikten där uppifrån är hänförande vacker. Stigarna är lättvandrade och den karga naturen är speciell.


Floden mellan gamla och nya stadsdelen i Girona

Vi tillbringade ett annat februariveckoslut i Girona och blev positivt överraskade av allt vad denna stad har att erbjuda. Vårt hotell råkade ligga precis bredvid den gamla staden och vi hade nära till alla sevärdheter, trevliga restauranger och kaféer. Katedralen i Girona är välkänd men vi tyckte mera om den mindre kyrkan Sant Feliu som man fick besöka ”på köpet” då man betalat inträde till katedralen. Vi var även imponerade av den välbevarade långa stadsmuren som man kunde gå på.

Vi bor på universitetområdet i Bellaterra och från vår balkong har vi utsikt över Collserolaparken och ser tinnarna och tornen från Tibidabo. För att kunna vandra i denna vår närmaste naturpark tänkte vi att det skulle vara bra att ha en karta över området. Vi ville också skaffa en karta över Montserrat för att kunna ta oss lite längre bort från de mest allmänna vandringslederna. Och var skaffar man då kartor? Jo också på denna fråga hittade vi svaret i din guide: bokhandeln Llibreria Quera i Barcelona hade allt vi önskade, vi hade aldrig hittat den utan dina tips!


Fin naturstrand norr om Tarragona

Tarragona är en annan favorit. Staden är väl mest känd för de många romerska lämningarna men vi har besökt den främst för de fina naturstränderna strax norr om staden. Vi har övernattat två gånger på samma hotell, hotel Sant Jordi, precis bredvid de finaste stränderna. Hotellet kan verkligen rekommenderas om man vill ha fräscht boende till hyfsat pris och gratis parkering bredvid. Alla rum har balkong med havsutsikt och hotellet är lugnt och välstädat. Det ligger några kilometer från centrum men närheten till havet uppväger. Till hotellets plus hör också att man blir serverad – en i och för sig rätt enkel men traditionell – frukost av familjens vithårige, mycket trevlige grand old man.


Morella med sin fästning ovanpå

Inte i Katalonien men på lagom köravstånd (ca 270 km från Bellaterra) hittade vi helt av en slump Morella. Morella är nog en av de vackraste små städer jag besökt i Spanien. Belägen högt uppe på en kulle, med en välbevarad medeltida fästning ovanpå och omgiven av en 2 km lång stadsmur är staden mycket speciell. Vi besökte Morella i mitten av mars och det kändes lite chansartat att åka dit den tiden på året då staden ligger 60 km in i landet och mer än 1.000 m över havet och det därför kunde vara betydligt kallare där än nere vid kusten. Vi blev inte besvikna utan Morella tog emot oss med 25 graders sommarvärme och ett verkligt betagande landskap. Staden är mycket charmig med vindlande stengator men har mycket trappsteg så den rekommenderas inte för rörelsehindrade. Från Morella går också många vandringsleder men vi hann inte utforska dem denna gång. Det räckte för oss att vandra upp till fästningen dit promenaden tar en timme i vardera riktningen och i övrigt njuta av stadslivet.

Vill till slut tipsa om en trevlig ”förort” till Barcelona nämligen Sant Cugat. Den finns på vår tåglinje bara 6 min härifrån och vi brukar åka dit då och då bara för att uppleva lite ”folkvimmel” i kontrast till lilla Bellaterra. Sitta med en kaffekopp eller ett glas vin på något café en stund. Att åka ända in till Barcelona är inte nödvändigt tycker vi och där är ändå bara en massa turister. Sant Cugat är en välmående liten stad men ändå äkta. Den har ett myller av gågator med trevliga små butiker, barer och caféer. Det välrenoverade klostret mitt i stan är väl värt ett besök.

Kan ännu berätta att vi nu i påskhelgen hade besök av vår dotter och en av våra utfärder gick till Berga efter ett tips av dej. Vi vandrade den ganska branta stigen upp till Queralt med utgång från byn och njöt i fulla drag av utsikten och också av kaffe med äppelkaka som kunde avnjutas där uppe.

Önskar dej nu en fortsatt trevlig vår, för oss blir det småningom att börja söka fram lite varmare kläder. Men det går bra det också.

Bifogar några bilder för att illustrera min text.


Hälsningar Lenita Sundgren

0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP