2009-02-10

Tibidabo


På väg upp mot Tibidabo

En av mina absoluta favoritplatser i Barcelona ligger kanske mer utanför eller varför inte ovanför Barcelona: Tibidabo. Från centrum ser man att Barcelona är omringat av en grön vägg. Det är parken Collserolla. Högsta punkten i parken är Tibidabo. På högsta punkten byggde först några galna människor en stor kyrka med av avbild av Jesus högst upp. Sen, ett par hundra år senare, byggde några ännu galnare människor en nöjespark runt hela kyrkan. Hur som helst, det är värt att pallra sig upp på berget och kolla in utsikten över Barcelona och havet.

Att ta sig upp på berget kan man göra med hjälp av taxi, lokaltåg (L7) + rälsbuss + bergbana, buss från Placa Catalunya, via cykel eller min favorit: till fots. När jag får ett stort sug efter skog, tystnad, ensamhet, frisk luft, motion (och så vidare) så traskar jag iväg till närmaste tågstation, till exempel Placa Catalunya. Där hoppar jag på någon av tågen som går mot Sant Cougat. Efter ungefär 15 minuter är tåget framme i Baixador de Vailvidera. Kliv av och gå av bakåt (mot Barcelona). Gå upp för trapporna och ut ur stationen. Direkt till vänster är entrén till parken. Därifrån går du bara upp för trapporna och i princip så är det bara att ta sikte på kyrkan eller på den gigantiska tele/radio/TV-mast som står bredvid. Det finns lite skyltar som pekar mot Tibidabo här och där. Det tar ungefär 45 minuter till en timme att i lugnt tempo gå de 300 höjdmeterna upp till toppen. Väl där kan man med fördel ta bussen eller bergbanan ner till Barcelona. Efter att ha besökt kyrkan och druckit en kopp kaffe alltså.


View Larger Map

3 comments:

Unknown 29 juli 2009 kl. 00:51  

Kan bara hålla med vad gäller Tibidabo. Har precis gjort den trippen som du beskriver Pär, så, inte missa ni andra heller vid ert Barcelonabesök!

/Thomas

Johan M,  31 januari 2010 kl. 19:21  

För den löpsugne måste jag bara tipsa om "Carretera de les Aigues". Vägen, som är mestadels grus men även asfalt och i det närmaste fri från bilar, löper längdsmed berget ungefär halvägs upp. Enklast tar man sig från Catalunya via S2 eller S2 till Funicular de Vallvidrera där man hoppar på bergsbanan. Halvvägs upp mot Tibidabo så hoppa man av vid en station som mer liknar en hållplats (se till att plinga). Ute på Aigues har man ca 6 km löpning söderut med en strålande utsikt över staden. Man kan även löpa norrut ca 4 km men jag tycker den södra slingan är bättre. Om man inte vill vända och ta samma väg tillbaka så kan man i dess södra ände fortsätta med lite mer kuperad löpning i parken Collserola där man kan leta sig tillbaks mot Tibidabo. Om man har promenerat så kan man efter att ha fikat vid vägens södra änden ta bussen ner mot Esplugues och där kan man via spårvägen ta sig till tunnelbanan.

Pär 1 februari 2010 kl. 11:45  

Tack Johan! Ett supertips. Jag postar den som ett eget inlägg.

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP