2010-10-27

Olivskörd pågår!

Oliver

Det är ingen direkt hemlighet att jag älskar olivolja. Så när nu familjen till våra grannar råkar äga ungefär 200 olivträd så anmälde jag mig direkt som hantlangare. Tyvärr har ingen tagit hand om marken de senaste 15 åren vilket innebär att vi gör lika mycket skogsarbete som olivplockning. Det har jag egentligen absolut inget emot, det här är något jag verkligen saknar från norrland. Så nu börjar varje dag med att vi tar oss 500 meter till deras mark. Sedan kör vi motorsåg, röjer på marken och då och då faktiskt sågar ner en gren och plockar den ren. Det är nämligen så att träden växt sig alldeles för stora och så fort skörden är klar ska tuktas ordentligt. Så istället för att hålla ner en gren och plocka den så sågar vi av den istället.

Yxa och motorsåg

Idag kom Åsa ut för att jobba lite, både med Active Spain och med olivskörden. Under en timme jobbade vi hårt och fick ordning både på ett par träd och ungefär 10 kg oliver. Inte illa! Vi plockar nu helt manuellt. Får vi i ordning på alla träd så kan man skörda mycket maskinellt nästa år, då lär hela arbetet bara ta två dagar.

Sorting olivesJoan övertalade mig att prova göra mina egna ätbara oliver. Så jag tog ett par-tre kilo och rengjorde dom. Sen fyllde jag skålen med vatten och ganska mycket salt. De närmaste 8 dagarna ska vattnet bytas dagligen och sen därefter ska det vara möjligt att börja smaksätta det hela. Kul projekt! Det ska bli intressant att se resultatet.

En bra sidoeffekt av det här arbetet är att jag har tillgång till i princip oändligt med ved. Perfekt! Huset är tyvärr olje-eldat så det känns lite bättre att kunna knuffa upp temperaturen inomhus ett par grader med hjälp av öppna spisen. Vi har huset på ungefär 16 grader normalt om dagarna så vid datorn sitter jag normalt med skor, tjock tröja, dunväst och mössa. Det är alltså under dagarna normalt sett alltid kallare inomhus än utomhus. Kan för övrigt meddela att det var bar överkropp och shorts på terrassen under eftermiddagen, efter att ha rensat oliverna somnade jag som en stock under solen. Nu är den lagom stark för mig. Härlig dag!

1 comments:

Anonym,  30 oktober 2010 kl. 00:30  

Hejsan
Precis hittat hit till denna bloggen och underbart att läsa om en annan del av Katalonien.
Läste lite blogginlägg bakåt och fastnade framförallt för blogginlägget angående Kataloniens själständighet och att denna nu har miskat ännu mer.
Du skriver om hur orättvisst detta är. Jag älskar själv Katalonien men har inte förstått denna regions galna nationalism. Vad vinner de på att vara självständiga? Varför vill de inte vara en del av Spanien som är ett så fanntastiskt land? Varför vill man bygga gränser i stället för att rasera dom. Nej, jag förstår inte alls. Det är väl bara härligt att varje region har sin kultur och mångfald. Detta bidrar till ett mångfactiterat Spanien.
I övrigt mycket trevlig blogg.

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP