2013-05-26

Monvínic - världens bästa vinbar?

Curig in wine

Med fint besök och med en inbjudan att äta middag med vänner i Barcelona befann jag mig förra veckan helt plötsligt på Monvínic, enligt en skribent på Wall Street Journal kanske världens bästa vinbar. Ända sedan jag hörde den fantastiska historien om den rike katalanen som köpt ett kvarter i centrala Barcelona bara för att få den perfekta lokalen och som skickade fyra sommelierer runt jorden i två år på jakt efter vin så har jag det stått på min lista över måste-besök.

När man kommer in genom dörrarna är det genast tydligt att det här är något annorlunda än vad som annars erbjuds i Spanien. Väldigt stilrent utan att bli sterilt, vänligt utan att det känns artificiellt, inredning av kvalité utan kitsch. Vänligt välkomnade bemötande. Kanske hjälper det att mina vänner bor i grannhuset och är stamgäster men jag tror alla gäster möts av samma service-vilja. Kärleken till vin hos de anställda är mycket tydlig. Vi sätter oss i baren och bläddrar på iPad-kopian efter ett passande vin i väntan på att få ett bord. Att sitta i baren och äta är ett bra tips då maten är betydligt billigare än i restaurangen och att man inte behöver beställa bord.

Dinner at Monvínic

Jag gick till Monvínic och trodde fokuset skulle ligga helt på vin. Men redan när vi fick menyn så förstod jag att även maten skulle vara bra. Och självklart ska det vara så, det sista de vill är att de fantastiska vinerna försvinner i en dålig matupplevelse. Vi beställde 7-8 rätter inklusive en riktigt bra osttallrik som avslutning. Till det drack vi först en flaska La Carrerada för 56 €. Sedan blev vi, på ett lustigt och väldigt handfast sätt, påtvingade ett vin från södra Penedès. Just detta tyckte jag var fantastiskt bra, alla anställda är utbildade somalierer och bestämmer i dialog med kunden eller helt själva vad just ni ska dricka. Och snacka om fullträff! En liten vingård, ekologisk produktion och som det visade sig ett riktigt bra vin för oss. Vinet heter Garrut och är ungt, från 2010, och kostade 33 €. Vingården heter Partida Creus. Totalt för tre timmars mat och vinnöje hamnade det kring 50 € per person, mycket överkomligt.

Monvínic har 3500 flaskor i baren, totalt över 7000 flaskor. Cirka 60 sorters vin som man kan få på glas. Det går bra att köpa med sig vin, man ser då också hur lite extra de tar för flaskorna på restaurangen. I vårt fall så kostade vinet 56 € på restaurangen, 40 € i butiken. Lustigt nog är Monvínic stängt på helgerna. Gå dit i tid om ni vill sitta i baren och beställ bord om ni vill äta i restaurangen.

Monvínics hemsida
Monvínic på Facebook


View Larger Map


0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP