2014-01-14

Att byta till Spanskt körkort


Bilcamping

Här kommer en text som med största sannolikhet intresserar väldigt få men som för de som behöver den är desto mer välkommen: hur man byter sitt svenska körkort mot ett spanskt körkort. Regeln är den att körkortet ska vara från det land där man är bosatt så man kan straffas på samma sätt som alla andra i landet. Särskilt viktigt är det inte att stressa på och byta men när det nu var så att mitt svenska körkort gick ut så hade jag inte annat val än att byta till ett spanskt. Den här informationen är för Barcelona men borde gälla även i Madrid, Costa del Sol, Alicante och så vidare.

Behöver du spanskt id-nummer, NIE, så kan du läsa denna guide.

Bytet görs i några enkla steg och är ett ovanligt lätt pappersfix jämfört med nästan allting annat här nere. Det heter Canjear Permiso och det är bra om du gör det innan ditt svenska körkort upphör att gälla. Myndigheten du besöker heter Jefatura de Tráfico.

1/ Beställ tid, gärna så tidigt som möjligt efter dom öppnar då det på spanskt vis gärna drar ut på tid. Här beställer du tid. Börja med att välja provins, sedan "Área: Otros" längst ner (där det står: Canjes de permisos de conducir).

2/ Ta med NIE, svenskt körkort, pass (original + kopior), passfoto till nya körkortet och empadronamiento-papper. På vägen till mötet med trafikverket på Gran Via de les Corts Catalanes, 184 (våning 4, Canjeas) så stannar du till på någon av de många läkarmottagningarna just utanför och gör den obligatoriska läkarundersökning (inklusive dataspelande!). Det kostar 40 € och tar ungefär en timme inklusive väntetid. Du behöver inte beställa tid för detta.

3/ Gå upp till ditt möte på våning 4 på Gran Via 184. Betala 26 € (2013) och hjälp din handledare att fylla i papperna rätt. Nu kontaktar de den svenska polisen och kollar om du har några förseelser i Sverige som hindrar ett byte till spanskt körkort. Det här tar några veckor. De tar ditt telefonnummer och din e-mail och hör och häpna så kom ett prydligt e-mail efter precis tre veckor som berättade att de fått klartecken från Sverige.

4/ Beställ tid igen hos trafikverket, följ samma process som ovan. Gå dit med ditt körkort och lämna det till handledaren. Samtidigt får du fylla i och kolla att all information på ditt nya spanska körkort blir rätt. Du får sedan ett tillfälligt spanskt körkort i A4-format som gäller inom Spanien fram tills ditt nya kort kommer. OBS! Under tiden du väntar får du inte köra utanför Spanien!

5/ Gå hem och vänta, ungefär en månad senare kommer ditt nya körkort hem i lådan. Och det gjorde det också, härligt!
2 comments:

Juli V,  15 januari 2014 kl. 15:47  

Hej! Prefekt beskrivning för något som jag skjutit upp på att göra. Men det verkar ju inte vara så krångligt.
Vet du om man får lov att köra motorcykel 125 CC om man byter in sitt svenska kort mot ett spanskt om man har haft körkort i tre år?
Jag har haft mitt svenska i över tre år så om jag får köra 125 CC här nere hade ju varit underbart!
Tack för bra läsning!

Pär 15 januari 2014 kl. 15:51  

Tyvärr vet jag inte reglerna för lätt motorcykel men jag vet att folk kör såna med sina svenska B-kort. Kolla Anneli Bertlin (via Facebook), hon kör runt på en 125 CC motorcykel.

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP