2015-07-08

Var äter de som bor i Barcelona tapas?

Tapas i Santa Coloma 1

Förra veckan hade jag en grupp i Pyrenéerna med en avslutande dag i Barcelona. Som avslutningsmiddag tänkte jag att det vore roligt att äta tapas. Jag vet var det finns bra gourmet-tapas, till exempel Paco Meralgo eller Monvínic, men det är knappast typiska spanska tapas-upplevelser. Dessutom så ville jag att vi skulle sitta ute, ha folkliv runt om oss och inte bara höra svenska och engelska från våra grannars bord. Så jag frågade mina kompisar som bor i Barcelona. Alla dröjde på svaret, ingen kom med något självklart eller ens en gata i centrum dom kunde rekommendera. Till slut sa en: "Alltså, när vi träffas för att äta så gör vi det ju aldrig i centrala Barcelona. Det är dyrt, små portioner och lite plats. Vi åker till de områden dit folk från södra Spanien flyttade när dom kommer hit!" Ja, självklart, varför tänkte jag inte på det! Till slut så bestämde jag mig för att ta hela gänget på tunnelbanan ut ur Barcelona till stadsdelen Santa Coloma. Det här är inte ett jättebra område och ingenstans där åtminstone jag skulle vilja bo. Men när man kliver av tunnelbanan är det verkligen som att kliva in i hjärtat av vilken spansk stad som helst, folklivet en fredag kväll var riktigt imponerande.

Tapas i Santa Coloma 4

Det som delar Santa Coloma från Barcelona är floden Besos. Den här floden var känd som en av Europas mest nedsmutsade floder fram till ett enormt restaureringsarbete började för 30 år sedan. Idag är det ett fantastiskt rekreationsområde där tusentals människor varje dag springer, spelar fotboll, åker inlines, promenerar eller bara ligger och läser på de stora gräsmattorna. Här ovanför har det blivit en liten rambla med sisådär 20 restauranger och barer. Hit ville jag ta gruppen. Jag kollade upp och hittade La Enriqueta på Trip Advisor med idén att ta sikte på den och sedan byta om det inte kändes bra. Men jäklar, vilken service och hur dom tog hand om oss! Två timmar senare rullade vi därifrån, nöjda och efter att verkligen ha fått en härlig mat- och kulturupplevelse. Och, om vi säger så, vi var ganska ensamma som svenskar här på uteserveringarna. Ja, just det, här har alla restaurangerna stora uteserveringar och då floden ligger nära har man en riktigt fin solnedgång över Tibidabo.

En kanonkväll helt enkelt!

Hur tar man sig hit: Röd tunnelbana till stationen Santa Coloma, sedan går man 4-500 meter ner till floden och så är man på ramblan. Här är en karta.

0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP