2008-12-10

Långtur i Montserrat - Aresta RibasLinder closing in on the crux on pitch 5

Ungefär 5 mil utanför Barcelona ligger Montserrat. Det är en liten bergskedja som ligger som en liten ö mitt i denna annars (relativt) platta delen av Katalonien. Området är mest känt för sitt kloster som ligger väldigt vackert uppe på berget.

Hur som helst, nu till det viktiga: Berget är som gjort för klättring! Överallt finns det leder, allt från 10 meter till 400 meter långa, från grad 3 till fransk 8c+. Det finns många guideböcker över Montserrat. Bergskedjan delas normalt in i norra delen, där man klättrar på sommaren, och södra delen, där man klättrar på vintern.

I söndags klättrade vi leden Aresta Ribas. Det är en 320 meter lång led fördelad på 12 replängder. Den är en otroligt läcker linje som från botten till toppen följer själva ryggen av en... eh... bergsrygg? Pelare? Nå, du förstår när du ser den. Aresta Ribas ligger på södra sidan och finns således i guideboken för södra sidan: Montserrat Cara Sur. Den kan du köpa från förlaget eller från någon av de friluftsbutiker som jag skrivit om.

Det är väldigt enkelt att komma till starten av turen. Kör till restaurangen La Vinya Nova och parkera där. Se in i dalen framför dig. Den mest prominenta pelaren är den ni ska klättra.

Klättringen är fantastiskt läcker och riktigt traddig! Långt mellan säkringarna, kreativa säkringar, lite route finding, lite lösa områden (som är utmärkta på föraren), fantastiska stenformationer och riktigt, riktigt kul klättring! Föraren anger graden till 6a med klättring i 5:a registret som obligatorisk. Jag ställer mig lite skeptisk till den graderingen, jag skulle säga 6b+ på kruxreplängden, 6a obligatorisk och ganska intressant klättring i 5:a registret med säkringen långt under fötterna. Kort sagt: om du har 6a som personbästa så är det här inte leden för dig. Är du däremot bekväm på 6:or i Nordnorge kommer du älska det här! Leden är trestjärnig, helt klart.

Ett tips till nedstigningen: Ni ska gå ner tre dalgångar till höger sett från parkeringen. Gå inte ner direkt till höger om turen. Vi började gå där. Det var fel. Sök efter en stig som tar dig upp till nästa bergsrygg till höger (öserut). Då kommer ni till den gula stigen. Följ den ner till den blå stigen. Efter 1 timme är ni nere på vägen. Gå tillbaka till restaurangen.

Observera att det är klätterförbud i delar av Montserrat under framförallt mellan januari och juli på grund av häckande fåglar. Exakt när det är klätterförbud för det här området vet jag inte men om du vill veta så skriv en kommentar här under så försöker jag kolla upp det.

GPS-koordinater till parkeringen:
Latitude, Longitude
41.582527, 1.80944

DN

0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP