2012-08-26

Vad kostar det att surfa med mobilen i Spanien?

Talking on the phone?
Min vän Rickard pratar i telefon vid medelhavet.

Många gånger får jag frågor om internettillgång, kostnad för mobilt bredband och hur mycket det kostar att surfa och läsa mail från telefonen när kompisar och gäster kommer till Barcelona. Så jag tänkte försöka reda ut vad som gäller vid dataroaming. Det här skrivs den 26 augusti 2012, dubbelkolla med din mobilleverantör om du vill vara säker på att det gäller fortfarande.

Alla leverantörer verkar följa EU-direktivet att ha satt en kostnadsgräns för mobilt surf på cirka 550 kronor/månad. SvD Näringsliv har skrivit en bra artikel om att använda mobilen utomlands, inklusive några avskräckande exempel innan EU-direktiv om roaming kom, läs den!

Ett varningens ord: Om ni åker över gränsen till Andorra så är ni i ett litet land där den enda mobilleverantören saknar avtal med andra leverantörer och tar mycket bra betalt. Att surfa med Tre i Spanien kostar till exempel 7,73 kronor/MB, i Andorra 120 kronor/MB!

Och till sist: Sverige är billigt på mobildata utomlands. När jag åker till Frankrike så sätter jag i mitt svenska Telia-kort och surfar från det. Mycket billigare än Spanska Vodafone.

Telia

Telia har olika priser för mobiltelefoner och mobilt bredband.

För telefon så kostar det 49 kronor/dygn med 20 MB data, fullt tillräckligt för att svara på mail, använda Google Maps och uppdatera Facebook.

Mobilt bredband kostar 99 kronor/dygn med 50 MB data. Känns lite snålt, sätter man väl in stickan för att surfa från datorn så när man lätt dom 50 MB. Det är då möjligt att köpa mer MB.

För både mobil och mobilt bredband så får man ett SMS när 80% av den dagliga förbrukningen är använd. Dom har också en kostnadsspärr på 555 kronor, när man når den så stängs internet av. Ett bra skyddsnät!

Information: telia.se

Tre

Tre har en EU-taxa där dom tar 7,73 kronor/MB. De tar betalt för fraktioner av 50 KB, något som är mycket bra. Att kolla mail, något som bara behöver ta några hundra KB, behöver därför inte kosta mer än 2-3 kronor.

Även Tre följer EU-direktivet och har kostnadskontroll. Hos dom är den på 550 kronor.

Information: tre.se

Tele2


Mobiltelefon
Tele2 har samma upplägg som Telia. Man betalar 45 kronor per dygn och får då 20 MB att surfa med.

Mobilt bredband
För att kunna använda Tele2s mobila bredband utomlands så måste det låsas upp för det. Ring deras kundtjänst på 0772-25 25 25 och sätt samtidigt en kostnadsgräns.


Halebopp

7,73 kronor/MB verkar gälla även här.

Källa: halebopp.se

Andra alternativ

Spanskt mobilt bredband

Har ni en olåst telefon eller 3G-sticka så kan man med pass som ID-kort köpa ett kontantkort på någon av Movistar-butikerna. Ca 19 € för 1GB i max en vecka.

Holiday Phones

Verkar mycket smart, man köper ett SIM-kort och ordnar allt redan innan man åker iväg! Förmodligen mer intressant om man är borta 1-2 veckor. Har inte provat själv och vet inte vilken leverantör de använder här i Spanien men säkerligen värt att prova.

Länk: Holiday Phones


0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP