2013-10-15

Cykling bland vingårdarna utanför Barcelona

By a wineyard

När jag 2008 första gången fick möjlighet att cykla bland vingårdarna i Penedès var det en stor upplevelse och en av anledningarna till att jag senare flyttade ut från Barcelona. Bara 4 mil utanför storstaden Barcelona befann vi oss plötsligt ute på landet, på cykelstigar, grusvägar och mindre asfalterade vägar utan annat än någon enstaka bil som passerade. Fram till den dagen hade jag inte förstått hur vin verkligen är djupt, djupt rotat i katalanska kulturen. Vin och vinproduktion genomsyrar allt här ute på landet.

DSC_4683
Redo för cykling!

Några år och många glada gäster senare så var det dags att prova cykla i en ny del av Penedès och på köpet får besöka nya vingårdar. Efter en snabb 45 minuters tågtur från Plaça Catalunya inne i Barcelona ut till vindistriktet så möts vi av vår glade guide Albert. Han tar oss direkt upp på toppen av det lilla berget där han lämnat av cyklarna och sin pappa lite tidigare. När vi närmar oss se vi cyklarna men någon pappa finns inte i närheten. Albert skrattar och när vi bromsat in och stannat ser vi en gubbe på 75 år vakna till liv i närmsta busken. Som gammal spansk vinbonde så är det klart man lägger sig och sover om det finns tillfälle, skjorta och gåbortbyxor är bara att borsta av.

DSC_4692
Dagens jobbigaste uppförsbacke, i bakgrunden har vi persika-odlingar.

Vi provar ut cyklarna och ger oss iväg. Området är en av de mer kuperade delarna av Penedès så det är skönt att vi får börja uppe på toppen av berget, även om det är några uppförsbackar så har vi mer nedför än uppför. Dagen till ära har vi två guider, Albert och David, och vi har också med oss 4 glada amerikaner. Regelbundna stopp med vacker utsikt och intressant information om vinodling gör att tiden går snabbt och vi kommer till första vingårdsstoppet. Som visar sig vara hos Alberts familjs egen vingård! Äldsta brodern tog över vingården, mellanbrodern jobbar där och Albert hjälper till mellan cykelgrupperna. Deras gård är väldigt lite och tillverkar bara 25000 flaskor cava och 10000 flaskor vin per år. Som jämförelse tillverkar Freixenet, världens största bubbel-tillverkare, 140 miljoner flaskor per år. Vingårdsbesöket blir, som det ska vara, väldigt personligt. Cava, rött och vitt vin smakas, källaren som är läckert uthugget i berget besöks och några köper med sig ett par flaskor.

DSC_4706
Engagerad guide

Lunchen äter vi i den lilla byn där vingården ligger. Fantastiskt härlig katalansk mat med bra råvaror på den lilla terassen mitt i byn. Alltid intressant att studera bylivet, gubbarnas tjatter i baren och gummorna som samlats lite längre bort på parkbänkarna, förskolan som tar lunchpaus och alla som hälsar på alla. Och nu när det närmar sig El Clásico så har byns "fotbolls-bar" en svart tavla där man får lägga bets på det resultat man tror på. Jag kommer ihåg när Barcelona vann borta mot Real Madrid med 5 mål mot 0, han som vann i min lilla by blev helt galen. Fotboll är spaniens största sportspel, när Zlatan slog in segermålet året efter, vilket liv!

Efter lunchen cyklar vi vidare till nästa vingård för ännu mer gott vin och intressant information om Penedès, vinodling och lokal kultur. Penedès är den mest innovativa vinregionen i Spanien och varje vingård provar hela tiden nya odlingstekniker, nya blandningar av druvsorter och försöker utnyttja just deras vingårds unika geografiska läge. I slutet av dagen är vi alla, även jag som jobbar mycket med vin, helt fullproppade av ny kunskap som vi förhoppningsvis kommer ihåg fram till nästa möjlighet vi har att briljera inför våra vänner. Om ni gillar vin och att röra er i ett vackert Spanskt kulturlandskap så vet ni att det finns bara en kort tågresa från stadens liv och rörelse. Det här vill jag hemskt gärna att fler svenskar ska få uppleva!

Låter det kul? Läs gärna mer här: http://activespain.se/upplevelse/cykel-vingardar/

 

0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP