2014-06-11

Botaniska trädgården Cap Roig

2014-05-21 11.26.05
För ett par veckor sedan så fick jag chansen att guida ett trevligt gäng i Costa Brava under en dag. Då flera i gruppen var mycket intresserade av trädgårdar så föreslog jag ett besök på den botaniska trädgården Cap Roig vid Calella de Palafrugell. Och vilket besök det blev!

Glada fotografer
Jag har de senaste 5 åren besök Calella de Palafrugell ganska många gånger per år och sett information om Cap Roig både för trädgården och för den kända musikfestivalen Cap Roig Festival som varje år lockar världsartister (2014: Elton John, Pet Shop Boys, Bryan Adams, James Blunt etcetera). Men först nu blev det alltså dags för ett besök i trädgården.

Lite historik: under 1920-talet sökte den ryske översten Nicolai Woevodsky och hans fru den engelska aristokraten Dorothy Webster en plats att förverkliga sina drömmar om en botanisk trädgård. 1927 köpte dom Cap Roig och började arbetet som sedan pågick fram till 1969 när de på ålderns höst överlämnade hela deras skapelse till kommunen som sedan dess, tillsammans med en stiftelse, driver trädgården. Med åren har även konstsamlingen utökats och i hela parken står skulpturer av kända konstnärer från hela världen.

2014-05-21 10.52.48
Cap Roig betyder ungefär Den Röda Udden och den gamla försvarsanläggningen och trädgården ligger verkligen längst ute på en udde i det som måste vara en av de läckraste lägena i hela Costa Brava. När man kliver genom entrén så är det första som slår en är hur otroligt välskött allt är, under vårt besök såg vi säkert 10 trädgårdsmästare. Det andra som slår en är den MÄNGD som är planterat av varje art. Här är det inte fråga om en meter, här är det frågan om 10-50 meter av samma art. Trädgården är indelad i olika delar och med hjälp av foldrar och kartor så hittar man enkelt. När jag frågade i kassan sa tjejen som tog emot oss att besök normalt tar 1-1h30min. Efter 2 timmar var vi tvungen att gå men hade då utan problem kunnat stanna ett par timmar till.

2014-05-21 11.30.12
Jag är inte världens mest intresserade av botaniska trädgårdar men det här, det här är en totalupplevelse som det är värt en omväg för att besöka!

Och ett tips! I Spanien har väldigt många ställen rabatt för seniorer, här var det halva priset på entrén. På golfbanorna börjar rabatterna redan vid 55 års ålder så glöm inte att fråga när ni betalar för något om ni har åldern inne för rabatter.

0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP