2010-03-04

Kristin: Skidåkning på Katalanska

Foton: Kristin Ehrenborg

Nu har jag också provat det! Det som alla pratar om är så häftigt med Katalonien; att du på samma dag kan ta en tur i centrala Barcelona, ett par timmar senare glida nedför en potent skidbacke och senare på dagen ta en middag på en trevlig masía med utsikt över en blomsteräng. Jag kan inte annat än stämma in i kören, göra vågen och måla ansiktet i gul-röda ränder – det är en upplevelse som verkligen ger ståpäls!


Sonen, 16 år, hade sportlov och eftersom han är inbiten skidåkare sedan späd ålder låg det nära till hands att ”ta fan i båten” och åka upp till snön och skidsystemen. Jag uttrycker mig så drastiskt eftersom det inte är min förtjänst att han är skidåkare. Jag försökte uppfostra honom till ryttare och har själv inte stått på skidor de senaste 17 åren. Typ. Här snackar vi lost battle. Vet inte riktigt var det gick fel, men jag såg för mig hur vi skulle rida mot solnedgången tillsammans i bästa cowboy stil... Vi försökte en kväll, efter lång träning, men då pilade hans kuse iväg i en farlig fart, ungen skrek som en stucken gris och jag försökte galoppera ikapp och göra en livräddande insats men då trodde hans häst att vi skulle tävla, la in overdrive och... Hmm.. kanske var det i det ögonblicket sonen förvandlades till Skidåkare?


Nåväl. Vi styrde kosan mot La Molina som är det närmaste skidsystemet från Barcelona sett. Det tar 2 timmar att köra dit från Barcelona och bara 1,5 timme från vår by. Vägen är bra (den var snustorr hela vägen när vi körde) och man passerar en del vackra ställen. La Molina tillhör Pyreneerna och har berg som når upp till 2 500 m, ett hyfsat stort pistsystem som är väl underhållet och orten är väl utbyggd med service kring skidåkande. Här finns många hotell och lägenhetsalternativ, mataffärer, restauranger (även uppe i backarna), flera ställen för uthyrning av utrustning (även snowboard och snöskor), bowlinghall, SPA mm. Till sonens ohöljda lycka fanns där också ett Burger King så hans ”merienda”, mellanmål,var säkrat.

De har både kabinlift och sittliftar av olika storlekar. Vi var där mitt i veckan och slapp köer och trängsel i backarna helt och hållet. Det var bara att stå på kontinuerligt tills mjölksyran frätte i quadricepsen. Så gott det var att sedan slå sig ner i solen på en terrass och njuta av värmen! Det var så pass varmt även uppe på topparna att man kunde åka i bara en tröja och snön blev så där härligt smörig i solskenet. Sol, skön värme i luften och vindstilla. Det är vad Katalansk skidåkning innebär! Omöjligt, även för en inbiten ryttare, att inte bli entusiastisk!

/Kristin


0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP