2011-05-17

Missnöjda fotbollskunder

Söndag kväll klockan 20:45. Efter en veckas hårt jobbande och flera veckor utan en riktigt ledig dag har jag fått sova, städa hemma, köra 1½ timme söderut till vackra, vackra Mont-Ral i Prades-bergen ovanför Tarragona, klättra lite och nu lagat mat och druckit ett glas vin i den vackra solnedgången. Efter så så många timmars arbete så kändes det fantastiskt med 2 dagars vila och avkoppling!

Då ringer telefonen, 20:45 på söndagkväll. Hinner inte svara första gången men det ringer upp igen samma sekund som jag är på väg att ringa tillbaka. Det är en av de fotbollskunder som vi sålt biljtter till, en trevlig kund från Skellefteå. Han ringer från Camp Nou och är arg och besviken. De köpte biljetter av oss för 2 månader sedan och uttryckte specifikt att de alla 12 ville sitta högt upp, långsida och tillsammans och har betalt för B-biljetter. Nu rycks jag ur mitt helg-läge och och ställs till svars för att de sitter kortsida, nära planen och i princip bara enkelplatser. Ja, vad göra? Jag säger som det är, att det låter helt sjukt att de fått C-biljetter då jag är 100% säker på att jag beställt B-biljetter. Jag ber att få återkomma på tisdag då jag är tillbaka hemma.

Måndag morgon mailar jag från min telefon den officiella agent som vi samarbetar med och frågar hur det kommer sig att kunden fick C-biljetter när de beställt B-biljetter. Här är svaret:

Hello Pär,

The seats were located in “Lateral 1ª”, here the details:
[lång lista av platsnummer]
Sectors 27, 125 and 126 are close to the corner, but in the Long Side.

Our tickets, as Official Agent, are normally and minimum in pairs as Åsa know by experience but for the match FC Barcelona vs Deportivo the club had not been able to provide seats together and some of them were separated from each other. This can happen from time to time, especially toward the end of the Liga.

We assigned to this group seats in the same area of the stadium but we couldn’t do better, sorry! Please accept our apologies also on behalf of the club.

Let me know if you need further details, best regards

Andrea Lena, Mr.
Sports & Ticketing Department Manager


Jag vidarebefodrar det här svaret till kunden som svarar följande:

Hej Pär,

Vi beställde biljetter på vad du kallar pack B, högt upp på långsidan vilket var mycket viktigt för oss. Sen skulle platserna vara minst två och två. De platser vi fick var samtliga bakom kortsideslinjen och väldigt lågt ner samt att många var singelplatser.

Vi känner oss självklart lurade då vi betalat ett högt pris för att garanterat få bra platser. Jag tycker inte alls att deras ursäkt räcker utan förväntar mig ekonomisk kompensation då vi inte fått det vi betalt för. De platser vi fick är självklart betydligt billigare borde ligga i klass C, 84 EUR.

Om man inte kan leverera de biljetter som man lovat borde förstås jag som kund bli meddelad samt bli erbjuden att antigen tacka nej eller få ett annat pris. Att bara ställas inför fullbordat faktum på matchdagen när man är full av förväntan är självklart oacceptabelt.

// Per

Ja, det är bara att hålla med. Det är oacceptabelt. Om vi börjar från början:

FC Barcelona och Camp Nou har senaste åren inte haft några direkta problem att sälja biljetter. Fotbollslaget är världens bästa. Iniesta, Xavi och Messi är nominerade till guldbollen som världens bästa spelare. 250000 människor väntar på att köpa årskort. De har slutat acceptera medlemmar i klubben om man inte har familj som redan är medlemmar. Stadium är fylld under alla viktiga matcher samt från mars till ligan är slut. De tre senaste åren har FC Barcelona och Camp Nou översålt biljetter till alla matcher och vår agent och vi slutade sälja biljetter till de sista matcherna i slutet av mars då vi inte längre vågade lita på att överhuvudtaget få tag i biljetter. Vår agent har tidigare berättat att han flera gånger helt enkelt fått ställa sig utanför Camp Nous kontor till de gett honom biljetter och Åsa berättade om en skolklass från Sverige som för några år sedan helt sonika inte fick några biljetter. Deras agent hade sålt biljetter som de sedan inte kunde leverera.

Så här står det i våran FAQ - Vanliga frågor om fotbollsiljetter som vi skickar till alla våra fotbollskunder:

Varför är det svårt att få biljetter bredvid varandra?
Camp Nou har ungefär 100 000 platser. Av dessa innehas 85 000 av FC Barcelona klubbmedlemmar med årskort. När en medlem inte vill se en match meddelar han detta till klubben som sedan kan sälja medlemmens plats. Det krävs alltså att två eller fler medlemmar bredvid varandra inte ska vilja se sin match för att vi ska ha möjlighet placera er bredvid varandra. Det är oftast lätt i början av säsongen men blir svårare och svårare ju längre säsongen går. Är ligan jämn och sista matcherna viktiga vill alla medlemmar med årskort se matcherna och de biljetter vi får tag på blir spridda över större delar av stadion.

Om det är väldigt viktigt att ni sitter tillsammans och på bästa möjliga platser så är det VIP-biljetter som gäller. Vi rekommenderar alltid företag att köpa VIP-biljetter. Kontakta oss för mer information.

Läs mer här:
http://activespain.se/fotboll/faq-vanliga-fragor/


FC Barcelona vet alltså att det fyller stadium. De vet att de har platser som de kallar långsida som är bakom kortlinjen vid hörnflaggan. Då kan de ta mer betalt för platserna. 8 dagar innan match bestämmer La Liga matchdag och matchtid. Först 3 dagar innan matchen vet klubben hur många av de 85000 säsongsbiljetterna som har friställts av de som äger dessa och kan fördelas till agenter. Och först när biljetterna trycks, normalt natt mot torsdag, och sedan leveraras till agenterna vet agenten vilka platser man har tilldelats. Och först någon gång mellan fredag kväll och lördag eftermiddag vet alla återförsäljare, inklusive oss, vilka platser våra kunder kommer att få.

Det är fullkomligt värdelöst att ha besvikna kunder. Det är värdelöst att få berätta för en barnfamilj att de fått enkelplatser, “endast” 30 meter från varandra. Det är värdelöst att få ett samtal klockan 20:45 söndag kväll från en trevlig norrlänning som man gjort besviken. Fullkomligt värdelöst.

Det är så här för alla agenter och för alla återförsäljare, det är ingen som kan garantera platser tillsammans och det var säkert några hundra som helt blev utan biljetter som de betalt för till denna sista match i ligan 2011. Hur mycket FC Barcelona bryr sig om detta? Ja, gissningvis väldigt lite.

Kunden skriver ovan:
Om man inte kan leverera de biljetter som man lovat borde förstås jag som kund bli meddelad samt bli erbjuden att antigen tacka nej eller få ett annat pris. Att bara ställas inför fullbordat faktum på matchdagen när man är full av förväntan är självklart oacceptabelt.

Jag håller med. Men var börjar man? När vi beställt biljetterna från vår agent kan vi inte lämna igen dom. När vår agent beställer biljetter från Camp Nou vet dom inte vilka platser dom kommer få. När Camp Nou säljer biljetter till agenterna så vet de inte vilka årskort som kommer återlämnas.

Vårt enda sätt att hantera detta skulle vara att ta så mycket mer betalt för varje biljett att vi själva kan definera vilka kategorier som våra biljetter hamnar i för att själva kunna skapa en pool av biljetter och pengar och kunna kompensera de kunder som har otur med Camp Nou. Ett annat alternativ är att inte sälja biljetter till viktiga matcher och slutet av ligan. (2011 hade vi kunnat sälja säkert 50 biljetter till de sista matcherna men inte vågat lita på att vi får biljetter.) Och kanske det bästa alternativet, helt enkelt tydligt förmedla att det är väldigt svårt att jobba med fotbollsbiljetter i Barcelona och att det är omöjligt att ge garantier, speciellt i slutet av säsongen och viktiga matcher.

Vårt tips: Är ni riktigt fotbollsintresserade, gå då på en bra match i mitten av säsongen. Då finns största möjligheterna att få bra platser.

Vad tycker ni? Är det någon som har någon bra lösning? Eller någon kommentar?

1 comments:

Anonym,  17 maj 2011 kl. 15:27  

Vet du, jag hade nog valt att inte ha med den branschen att göra öht. Jag kan tänka mig att det är bra business när det flyter på - men är det värt all pain?

Gör en alternativjämförelse och se vad du kommer fram till.

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP