2011-11-14

Q&A: Hur hitta lägenhet i Barcelona?

Street in GraciaFråga:
Hej! Har tittat runt på din hemsida och fått flera bra tips. Har du någon bra hjälp hur man hittar boende? Jag flyttar nertillsammans med en kompis och vi skulle kunna bo tillsammans i en tvåa
eller liknande. Det känns lite läskigt att flytta ner utan att veta var man kan bo. Har tittat runt och alla "blocket"-liknande sidor verkar svårt att använda från Sverige.
Tack på förhand! Hälsningar Stina


Svar:
Ja, det är inte helt lätt att förstå vad som krävs för att hitta lägenhet i ett annat land på ett annat språk i en annan kultur. För kortare vistelser, upp till en månad, skulle jag säga att det är värt att hyra en lägenhet anpassad till turister. Då kan du flytta in direkt, får OK internet, en ren och fin möblerad lägenhet. Oftast ingår också tvättmaskin.

Ska du däremot bo här längre tid så är det bara att ge sig in lägenhetsletar-jungeln. Om man ska säga något positivt om systemet här i Barcelona så är det att hyrorna är marknadsanpassade så det finns alltid, alltid massor av lediga lägenheter. Det är inte heller så att man hyr en lägenhet med någon som helst framförhållning. En eller två veckor innan man flyttar in så söker man lägenhet.

Vår praktikant Maria var precis i denna situation när hon flyttade ner hit i slutet av augusti. Hon skrev då en bra liten lathund som jag har stolpat upp och skrivit om lite. Tack Maria!

"Här kommer några tips om hur man kan gå till väga för att starta upp ett liv här i Barcelona. Det här har jag lärt mig när jag skaffade NIE, spanskt bankkonto, spanskt nummer och lägenhet.

Steg 1 - Billigt tillfälligt boende
Att hitta ett bra och billigt hostal medan man ordnar med allt det praktiska är suveränt och det gör att man inte behöver kännas sig allt för stressad. Det kan ta tid att hitta lägenhet! Hitta gärna ett boende som ligger i det område du tänkt söka lägenhet i så kan du hela tiden hålla koll på om det dyker upp något. Vill man bo i Gracia så är Residència Erasmus Gràcia  ett suveränt ställe att bo på. Hostalet har fräscha och fina rum till mycket bra priser. Personalen pratar engelska och är väldigt tillmötesgående.

Steg 2 - NIE
OBS! Reglerna för hur man får NIE har ändrats, detta steg är förmodligen inte korrekt.

Det första man behöver när man flyttar till Barcelona är ett så kallat NIE (Número de Identidad de Extranjero). NIE är nödvändigt för att kunna hyra lägenhet, skaffa telefon, skaffa bankkonto, Internet i hemmet och så vidare.

Ladda ner blanketten. Skriv ut i två exemplar och fyll i.
Åk till polisstationen för utlänningsfrågor.
Pass och en passkopia.
Två passbilder i färg.
Man behöver en adress i Spanien.
Jättebra om man har någon som pratar spanska eller katalan med sig.

Ta en nummerlapp, vänta och sen pratar man med någon som ger en ett inbetalningskort, gå till banken och betala, knalla tillbaka, behöver gå till en ny kassa för att få ut NIE nummer.

Den här guiden till NIE i Barcelona verkar uppdaterad.

Steg 3 - telefon
Eftersom lägenhetsinnehavarna kan dra sig för att ringa till ett svenskt nummer behöver du skaffa ett spanskt telefonnummer så snart som möjligt. En bra idé är att beställa kontantkort om du har någon adress att hänvisa den till i Barcelona, redan innan du åker. MasMovil är billigast och på www.masmovil.com  kan du beställa och ladda ditt kontantkort. Sidan finns på engelska och ifall du behöver kontakta dem så finns det engelsktalande personal.

Steg 4 - bankkonto
Att skaffa spanskt bankkonto gör du genom att gå till valfri bank och ta med pass och ditt NIE nummer. Du behöver göra en insättning på runt 20 euro för att starta upp ditt konto så det kan vara idé att ha med sig pengarna i kontanter. Alla banker är mycket dyra i Spanien. La Caixa är den största banken.

UPPDATERAT
X tipsar i kommentaren på detta inlägg om Bankinter:

Konto: Jag öppnade konto på Bankinter över nätet från Sverige. Jag fick då ett konto som var 'halvöppet', dvs jag kunde flytta dit pengar men jag kunde inte använda det förrän jag identifierat mig.
De skickade en drös papper som jag skulle fylla i med mina personuppgifter och underskrift och skicka tillbaks.
Ett problem var att jag antingen var tvungen att ge dem en fullmakt att ta ut €30 från ett annat spanskt konto i min ägo (vilket jag alltså inte hade då Bankinter är mitt första), eller komma in på ett kontor personligen och visa mig. Jag åkte ner till B i slutet av Maj (ca 3 veckor sedan alltså) och lämnade in alla pappren på ett lokalkontor. En vecka senare var mitt konto fullt fungerande.


Steg 5 - lägenhet
Nu har du NIE, spanskt bankkonto och spansk telefonnummer och kan sätta igång med lägenhetsjakten på allvar.

I vilket område vill du bo?
Ta dig tid och utforska Barcelona. Det finns många härliga områden som man kanske inte i första hand åker till vid ett besök i Barcelona. Tänk ut vad som är viktigt för dig. Vill du bo väldigt centralt mitt i vimlet eller kanske vill du bo och upptäcka de mer genuint katalanska områdena i Barcelona. Har du ringat in detta är det betydligt mycket lättare att dra igång dit lägenhetssökande. Det finns många bra hemsidor att söka lägenheter på. Börja med dessa:
www.pisos.com
www.enalquiler.com
www.loquo.com
www.idealista.com

Om lägenheten förmedlas genom en fastighetsförmedling kan det vara en god idé att gå in på deras hemsida (brukar ofta stå vid annonsen) för där kan man hitta alla de lägenheter och fastigheter som de förmedlar. När man går runt i Barcelona kan man se skyltar på fastigheterna om att de har lediga lägenheter, llouger eller alquilar samt ett telefonnummer. Att ringa på dessa är också en bra väg men det gäller att man kan göra sig förstådd. Gå in på fastighetsbyråer. Prata med folk om att du söker lägenheter, kontakter är alltid bra.

Vad har du för budget?
Bra att tänka på när man planerar att hyra en lägenhet under en längre tid i Barcelona är att det i uppstarten kan innebära stora kostnader. Går man genom en fastighetsbyrå tar de ofta mellan 8% till 10% på årshyran som kostnad för att de förmedlar lägenheten. Fördelen med att gå genom en fastighetsförmedling är att det kan kännas säkrare för de ordnar kontrakt, kvitton och dyl. Ifall det skulle hända något eller vara något som är oklart kan man vända sig till dem. Så de pengar man betalar till fastighetsförmedlingen kan vara väl investerade pengar i slutändan. Oftast får man betala in en deposition på allt mellan 1 månad till 4 månader. Sedan vill fastighetsägaren ofta ha en så kallad fianza, för eventuella skador. Summan för fianza är ofta en månadshyror och är en säkerhet för fastighetsägaren ifall hyresgästen inte sköter sig. Men depositionen + fianza ska du få tillbaka om allt är ok när du flyttar från lägenheten. Hur länge man binder sig till lägenheten kan variera beroende på avtal. Men se till att fråga mycket under hela vägen, betala ingen innan du får papper på det och våga stå på dig. I Sverige är ju vi vana med att det finns alla vitvaror, såsom kylskåp, spis och ugn när man hyr lägenhet. Även ett tvättutrymme med tvättmaskin och torktumlare etcetera hör ju till vanligheten. I Spanien är det inte säkert att denna utrustning finns utan man måste köpa den själv."

Tack Maria! Det är lätt att glömma bort hur mycket jobb det är när man väl har allt på plats. Jag passar själv på att tipsa om att söka boende fina katalanska områden. Jag gillar själv till exempel Sarrià, Gracià, Sants och även Poble Nou.

Några länkar:
  • Facebook-gruppen Svenskar i Barcelona är aktiv, ställ gärna frågor där.
  • Maria Agrell bor i Barcelona med sin familj. Hon skrev denna lathund för några år sedan. Inte helt uppdaterad men ger bra info om några viktiga frågor.

Stina, jag hoppas du fått svar på dina frågor.
6 comments:

Anonym,  16 december 2011 kl. 16:17  

hej jag hyr ut in lagenhet i centrala barcelona under 2 mander sam ni skulle kunna hyra medans ni letar.. intresserad hor av dig till

p_rastrom@hotmail.com

X 12 juni 2012 kl. 19:37  

"NIE är nödvändigt för att kunna hyra lägenhet"
"Man behöver en adress i Spanien [för att få NIE]"

Så för att få en adress måste man ha NIE, men för att få NIE så behöver man ha en adress? Hur löser man detta moment 22?

För övrigt gick det bra att skaffa ett bankkonto utan NIE-nummer.

I övrigt, tack för tipsen!

Pär 14 juni 2012 kl. 09:35  

Hej X! Det man normalt gör är helt enkelt hör med någon man känner här nere om det är OK att uppge denne persons adress.

OK! Vilken bank gick det bra att öppna konto i utan NIE?

X 14 juni 2012 kl. 15:07  

Adress: jag försöker flytta till Barcelona men jag känner tyvärr ingen där redan, så det funkar inte i mitt fall.

Konto: Jag öppnade konto på Bankinter över nätet från Sverige. Jag fick då ett konto som var 'halvöppet', dvs jag kunde flytta dit pengar men jag kunde inte använda det förrän jag identifierat mig.
De skickade en drös papper som jag skulle fylla i med mina personuppgifter och underskrift och skicka tillbaks.
Ett problem var att jag antingen var tvungen att ge dem en fullmakt att ta ut €30 från ett annat spanskt konto i min ägo (vilket jag alltså inte hade då Bankinter är mitt första), eller komma in på ett kontor personligen och visa mig. Jag åkte ner till B i slutet av Maj (ca 3 veckor sedan alltså) och lämnade in alla pappren på ett lokalkontor. En vecka senare var mitt konto fullt fungerande.

Pär 15 juni 2012 kl. 11:13  

Bra tips med Bankinter! Jag har uppdaterat blogginlägget med denna information.

Om du behöver hjälp med adress, skicka mig ett mail.

Oskar Remöy 2 januari 2018 kl. 13:07  

Hej!

Jag har en lägenhet för uthyrning i Barcelona.
http://www.apartmentbarcelona.se/lagenheter-uthyres/mar-lagenhet-for-uthyrning-i-barcelona/

MVH
Oskar Remöy

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP