2012-06-29

Från Barcelona till 2909 meter över havet

Hikers
Vandrare på bergskammen mellan Frankrike och Katalonien

Det är ganska läckert att man på en dag, med publika transportmedel och benmuskler, kan ta sig fram och tillbaka från centrala Barcelona till en riktigt mäktig bergstopp 2909 meter över havet. På köpet får man kliva över gränsen till Frankrike, kanske pulsa i snö samt se flera otroligt vackra landskap. En heldag i ordets rätta bemärkelse!

Up from Queralbs
Hus vid byn Queralbs.

Men vi tar det från början. Puigmal är en av de de mest framträdande bergen i Katalonien, det är det största berget i denna del av Pyrenéerna och man kan se det från långt håll. Från Montserrat ser man det till exempel tydligt, även från Costa Brava-kusten kan man se berget klätt i snö under våren. Puigmal och de anknytande bergen fungerar som naturlig gräns mot Frankrike, när man går runt toppröset passerar man därför in och ut ur respektive land. Om man gillar att bestiga berg, så vill man gärna gå upp på Puigmal.

Heading up from the valley
Många människor på väg upp under helgdagen Sant Joan.

Det tar några timmar men tar man tåget vid sju på morgonen från Barcelona så hinner man både upp till Vall de Nuria, ta en kopp kaffe i baren och sedan vandra ytterliggare nästan 1000 höjdmeter upp till toppen av berget Puigmal (2909 meter över havet). Höjden känns verkligen, luften är tunn och det blir jobbigare de sista hundratalet meter upp. Det blir kallare och kallare också, när jag gick upp på midsommardagen så var det fortfarande rejält stora snöfält där uppe.

Trails down to Vall de Núria
Fina stiger ner igen.

Utsikten är inte annat än fantastisk. Man ser vidare västerut mot Pedraforca, Cadí, Andorra, en bra bit in i Frankrike, långt ner mot Montseny och österut mot bergen vid Camprodon. Ovanför glider stora örnar fram och tillbaka, ibland oroväckande nära. Jag rekommenderar att man efter Puigmal beger sig mot nordöst och följer den välmarkerade kammen förbi Pic de Segre (2848 meter över havet) och vidare ner till passet Coll de Finestrelles (~2600 meter över havet). Därifrån går en mycket fin stig ner tillbaka till Vall de Nuria och det väntande tåget hem.

Vall de Núria
Dammen och hotellet i Vall de Núria

Vall de Núria ska man nog skriva några ord om. Dalen känns verkligen osannolik. Det går ingen bilväg upp, däremot en bergbana. Den tuffar sakta upp från dalen, via vackra byn Queralbs, till själva dalen Vall de Núria och det relativt stora hotellet som ligger där. Det finns även ett litet skidsystem, mycket aktiviteter för barn, roddbåtar att hyra och en del annat. Om man vill stanna kvar kan man både campa gratis eller bo på hotellet. Läs mer på Wikipedia.

Crazy trails
Vägen upp från Queralbs till Vall de Núria

Utrustningsmässigt så funkar ordentliga gympadojjor eller vandringskängor bra. Vindjacka är ett måste. Ta med vatten och snacks. Jag går alltid med stavar men det är en smaksak. Kaffe och lättare måltider kan man köpa i baren i Vall de Nuria. Glöm inte att kolla vädret innan ni åker, 3000 höjdmeter innebär att det är cirka 20 grader kallare än i Barcelona. På YR.no ser ni vad som vänter.

Pools - taken from the train
Fjällbäck - bilden är tagen från bergbanan.

Från Barcelona tar man tåg R3 till Ribes de Freser. Där byter man till cremalleran (bergbanan) som går upp till Vall de Nuria. Bergbanan är värd att åka i sig, otroligt läckert och, ja, osannolikt bygge. När ni är färdiga med vandringen så tar ni bergbanan ner och så tåget tillbaka. Tänk på att inte missa sista tåget hem.

På Vall de Núrias hemsida har dom ett paketerbjudande som inkluderar tåg och bergbana samt lite mer när man väl är på plats. 30 € kostade det 2011, jag gissar att samma pris gäller även 2012. Dessa biljetter går att köpa på vilken tågstation som helst och även på turistinformation.

Vill man bo kvar några dagar i området så tipsar vi om byn Queralbs som har ett eget stopp på bergbanan. På 1200 meters höjd har man från denna by av gamla stenhus en väldigt fin utsikt över dalen nedanför. Bor man här kan man gå upp till Vall de Nuria, en mycket fin vandring i sig. Är man dessutom lite ambitös, som jag råkade vara denna dag, så går man från Queralbs via Vall de Nuria upp till Puigmal. Det blir lite över 2000 höjdmeter uppförsbacke. Bra träning om inte annat. Här är en länk till Google Maps och det GPS-spår jag följde.

Om ni gör denna tur, hör gärna av er med tankar och kommentarer! Och kolla gärna in på flera fina vandringar på vår sida VandraSpanien.se!

0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP