2013-01-14

Längdskidåkning i Pyrenéerna

Skiing towards Andorra
I distansens syns jag skidandes iväg. Klicka för att se bilden i större format.

Ifjol när jag var hemma i Västerbotten över jul började jag för första gången tycka längdskidåkning var något mer än smärta. I år stannade jag två veckor och åkte nästan varje dag. Väl i Katalonien igen hade jag inte alls tänkt att jag skulle åka mer längdskidor. Detta fram till att min kompis Theresa tipsade om att hon och hennes familj varit fyra fantastiska dagar vid en längdskidåkningsanläggning just på andra sidan gränsen i Frankrike. Fina spår, fantastisk utsikt och mycket prisvärt. Hon visade mig hemsidan för Chioula och fyra dagar senare bar det av norrut.

Det tar ungefär 3 timmar att köra dit. Vi körde lördag morgon och hade väldigt lite trafik. De två tunnlarna man kör igenom kostar ganska mycket men det är billigare än att hitta alternativa vägar. Väl framme hyrde vi ganska enkla men OK vallningsfria skidor för 21 € per person och dag inklusive "liftkort" som i sig kostar 10 €. Prisvärt! Sen var det bara att börja den fyra kilometer lååånga uppförsbacken till den centralpunkt som ligger just utanför fjällstationen, där man såklart kan bo. Vi kombinerade de olika slingorna och tog sedan kaffe- och matpaus på stationen. Upplägget fungerade mycket bra och spåren var helt perfekt preparerade, ofta ovanpå skogsvägar.

20130112_150258
Utsikten är inte annat än storslagen.

Sov gjorde vi på ett hotell nere i Ax-les-Thermes. De varma källorna blev det inget besök vid denna gång men det kompenserades med vedungsbakad pizza. Dag två körde vi återigen de 700 höjdmeterna upp, hyrde längdskidor, och satte av. Lätt snöfall förändrade sakta landskapet och om de 60 cm snö som förväntades komma dessa dagar verkligen faller lär det bli än vackrare. Skogen man åkte igenom upp till kalfjället var fantastisk. Det är ordentligt kuperat, under söndagen fick jag ihop precis 600 höjdmeter på ungefär 25 km.

Helgens lustigaste händelse var när jag blev stoppad av en grupp fransmän (som åkte med guide!). De sa att de blivit omkörda av mig några gånger. Så säger de
"We just wanted to say thank you, it looks so beautiful when you ski!". Haha, vad svarar man något sådant? Blir ju vanligtvis omkörd av 70-åringar hemma i Umeå.

Det finns ett flertal andra likvärdiga längdstationer. Ska ordna mig en riktig längdutrusting här nere, sen ska jag besöka dom alla. Med tanke på väder, kvalité på spåren och den fantastiska utsikten så tror jag det är värt för svenska entusiaster att komma ner att åka.


0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP