2009-11-05

Queralt - vackert kloster i bergen

My mother by Queralt

Under helgen var mina föräldrar på besök här i Barcelona och självklart ville jag visa dom så mycket som möjligt av det jag gillar med Katalonien. Så det blev den sedvanliga lunchen (tapas + paella + vitt vin) på Moncho's, en eftermiddag i nationalparken Garraf, besök på vingården Torres, en tur till Montserrat och så en tur upp till Berga för att få en glimt av Pyrenéerna. Det var mycket uppskattat!

View north from Queralt

Byn eller staden Berga ligger ungefär 10 mil rakt norr om Barcelona och nås på just över en timme. Staden har ett intressant centrum och en riktigt intressant omgivning med mäktiga klippor och storslagna vyer. Byn är ett centrum för skärmflygare och alla sorters äventyrare. En svensk tjej som jag känner berättade att när hon bodde ett tag i området så kunde dom åka skidor på morgonen, skärmflyga kring lunch och avsluta dagen med att klättra i t-shirt.

Hur som helst, tillbaka till Queralt. Högt ovanför Berga byggdes för länge sedan ett kloster, till hälften inbyggt i berget. Det måste ha varit ett otroligt arbete att frakta byggmaterial och livsmedel upp. Idag finns en krokig väg som tar dig till ungefär 1200 meter över havet och ger dig en fantastisk utsikt över Katalonien. Jag rekommenderar att ni går den enkla promenadstigen som tar er förbi utsiktspunkterna. Från parkeringen går ni upp till klostret och sedan fortsätter ni till grottan och så runt berget. Ungefär 1 km, mycket lättgånget.


Efter besöket av klostret körde vi ner till Berga för att äta lunch. Vi gick på slump in på La Menta och fick en riktigt kanonupplevelse! Restaurangen ser minst sagt anonym ut men med ett ljust och fint inre rum. När vi sätter oss blir vi direkt serverade ett glas cava (en vardag, kära vänner) och får sedan menyn uppläst för oss. Vi äter sedan en tre-rätters meny och delar på en flaska rödvin. Alla rätter är kanongoda och vi avrundar sedan med en kopp kaffe. Pris? 10 € per person + kostnaden för kaffet. Fantastiskt! Så gå gärna förbi La Menta på Placa Sant Joan nr 13 i Berga om ni är i närheten!
  • Karta via Google Maps
  • Via Verde är ett bra sätt att upptäcka norra delen av Katalonien.

2 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Gadgeten innehöll ett fel

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP