2010-07-11

Katalonien - ett nytt land?

_MG_0755_Manifestació_11_Setembre_Barcelona

Igår var centrum av Barcelona totalt fullt av människor som manifesterade för en egen nation och protesterade mot ett domstolsbeslut som förra veckan gav katalanerna mindre makt över sitt eget land.

Jag skrev för snart ett år sedan en lång blogg-post om Katalonien. Sen dess har mycket hänt och jag har lärt mig mycket om det landet där jag bor i. Jag säger till exempel aldrig att jag bor i Spanien, inte ens till svenskar. Att flytta till en by utanför Barcelona har gjort det extremt tydligt att den katalanska identiteten är väldigt, väldigt stark. Ett exempel? Idag är det final i VM i fotboll, Spanien mot Holland. Alla mina katalanska kompisar håller på Holland.

Det som hänt politiskt sett är både enkelt och väldigt, väldigt komplicerat. Korta versionen är att katalanerna nu får svagare kontroll över sitt Katalonien än de haft sedan Franco dog 1977. Deras parlament kommer upplösas i september och regeringen i Madrid tar kontroll över långt fler viktiga frågor. Det här kom som en chock för alla Katalaner här. Senaste åren har allt fler inofficiella omröstningar om självständighet hållits runt om i Katalonien. Normalt sett röstar kring 98-99% för att ett eget land ska bildas.

Exakt vad som kommer hända nu är förstått svårt att veta. Jag hoppas att en demokratisk omröstning med utländska observatörer kan hållas. Om en majoritet röstar för att ett eget land ska bildas kommer det att riktigt skaka den spanska regeringen. Tragiskt nog handlar mycket om pengar - Katalonien är den ekonomiska motorn i Spanien. Istället gissar jag att katalanerna kommer vända sig till EU och försöka gå denna väg.

Jag är inte särskilt nationalistisk och känner inte jättestarkt för Sverige. Däremot gillar jag inte orättvisor. Det som sker här nere nu är väldigt, väldigt orättvist. Jag tror Katalonien blir ett eget land inom kanske de närmsta 20 åren och jag hoppas innerligt att processen blir så enkel och så tydlig som möjligt.

Nå, jag ska göra mitt bästa för att försöka hänga med i det som händer och skriva lite då och då om det här på bloggen. Är det något särskilt just du undrar över, skriv gärna en kommentar eller skicka ett mail så försöker jag svara på det.

2 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Gadgeten innehöll ett fel

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP