2011-03-05

Skidåkning i Vall D'Aran34 mil från Barcelona ligger det som ska vara Pyrenéernas bästa och mest exklusiva skidområde, Baquiera/Beret. Stort skidsystem, svindyra lyxhotell, spanska kungafamiljen åker hit på skidsemester, mest snö och vackrast berg. Eftersom det enda jag bryr mig om när det gäller skidåkning är snö och berg har det inte känts aktuellt att åka de tre timmarna upp dit. Förrän jag började få snörapport mailade till mig varje morgon med siffror som 25 cm, 55 cm, 35 cm, 25 cm... 1½ meter snö på en vecka och sol i prognosen. Så vad gör man? Packar de fetaste skidorna, slänger in madrassen i bilen och kör upp! Första natten sov vi på parkeringen på 1850 meters höjd, lite kylslaget måste jag säga. Men först i liften var vi och jag trodde ärligt talat inte det var sant när jag de 10 första svängarna ner för en dubbel-svart nedfart fick snö i ansiktet hela tiden. Helt galet! Nu ska det tilläggas att jag inte under de två dagarna hittade samma snömängd/kvalité någon annan stans i systemet, men ändå...

Andra natten sov vi på hotell nere i dalen. Under veckorna finns det gott billiga rum, vi betalade bara 42 € för dubbelrum inklusive frukost! Hoteles Husa hade 2-för-1 priser, helt perfekt. Jag har inget emot att campa eller sova i min minivan men med blöta skidprylar är det bra mycket trevligare med ett varmt hotellrum.


Länk till video

Första dagen bjöd mestadels på dålig sikt och då jag inte kände till området så väl kunde jag inte hitta till de bra skogslöporna. Andra dagen däremot blev det puderåkning från klockan 09:00 till klockan 17:15 (liften stänger 16:45). Helt galet, inte sedan La Grave år 2001 har jag fått åka så mycket puder under en dag. Varv på varv på varv. Och helt utan stress. Det är så få duktiga skidåkare så det bara är att ta sikte på en plats på berget med bra terräng och sedan skida över. Var det ospårat så kommer det vara ospårat när du kommer fram. Detta gäller under veckorna, under veckosluten exploderar det med folk. På vägen hem fredag kväll mötte vi tusentals bilar på väg upp mot skidorten.

Annars då? Ja, fick åka min första tunnel-lift ditsatt så vi skulle slippa att promenera 100 meter. Det var otroligt mycket BMW, Audi, Lexus och Porsche, de flesta i SUV-format. De feta skidorna (145-125-140 mm, 190 cm långa) var fantastiska! Och jag älskar fortfarande skidåkning.

Avslutningsvis kan jag också nämna att det var kul att få stifta bekantskap med det enda av Spaniens 5 officiella språk som jag inte hade hört tidigare, Aranes. Det är ett intressant latinskt språk som kommer från occitan. Val D'Aran hade länge mycket bättre kontakt med de occitan-talande delarna av Frankrike än Spanien. Givet dalens oländiga läge skapades så med tiden ett eget språk. Läs gärna mer om dalen på Wikipedia.

1 comments:

Jon 15 mars 2011 kl. 11:28  

Det är fler som gillar skid/bräd-åkningen i gränslandet till Frankrike. Se länkar nedan. Annars blir man ju sjukt sugen på ett besök, men det verkar som att man ska ha lite tur med snöandet.
http://www.freeride.se/blog/mikaela/7985_andorra-what-a-nice-country/
http://www.freeride.se/blog/hollsten/8052_a-big-and-exposed-krasch-in-eldorado-freeride-fwq-but-andorra-is-still-such-a-great-place/

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP