2009-09-03

Garrotxa - vulkanerna vid Olot

Valley sunset
Höga kusten? Nej, vulkanerna 10 mil norr om Barcelona

Ermita in craterInte mer än 10 mil norr om Barcelona ligger ett område fullt av vulkaner. Ett dramatiskt konstaterande som gör en nyfiken. Så efter att många gånger ha passerat i närheten var det då dags att kolla in nationalparken kring den vulkaniska zonen i området Garrotxa. Packar bilen och styr upp till staden Olot som ligger mitt bland vulkanerna, så mitt bland vulkanerna att dom fakiskt har två mindre vulkaner inne i stan! Eftersom det är augusti är det varmt, så varmt. Vi äter lunch i det mysiga centrumet och går sedan till den vänligaste turistinformationen någonsin. Konstaterar att min flickvän, som är från Frankrike men pratar perfekt spanska efter 8 år här, har svårt att göra sig förstådd. Min mycket sämre spanska men med svensk accent går däremot hem. Vi hör bara katalan runt om oss och de invandrarna som bor här kan nog inte många ord spanska.

Following a road

Vi väljer att gå en 3-4 timmar lång tur som börjar med en tur in i kratern på vulkanen Santa Margarida och sedan fortsätter genom skogen till en annan vulkan och så tillbaka till bilen. Med 35 grader väntar vi till 17:30 innan vi börjar gå. Turen tar oss upp förbi en pitoresk bondgård och sedan brant uppför i några hundra meter innan vi står på kanten av den mycket tydliga kratern. Nere på botten ligger en ermita, en liten kyrka, och vi går ner för att se se hur den ser ut. Kul upplevelse att stå längst ner i den perfekt rundade kratern, lustigt att dom byggt kyrkan här. Tar några foton och fortsätter sedan turen genom den vackra skogen. Når så småningom platsen där tydligen en vulkan verkligen skulle ha exploderat, något som gjort landskapet extra platt. OK, låter inte helt logiskt men eftersom dom markerat det hela med att sätta upp ett helgon på en sten så är det säkert så.

Hur ska jag sammanfatta turen då? Som vanligt så tyckte jag det var kul och vackert men kanske var det idén att det skulle vara, ja, "häftigare" eftersom vi skulle vandra bland vulkaner och kratrar. Faktum är att landskapet är bördigt, grönt och väldigt vackert. Precis som till exempel Höga Kusten söder om Ö-vik. Färgerna är lite annorlunda men annars finns många likheter. Jag kommer självklart att försöka åka hit igen och gå någon längre tur när det är svalare, då återkommer jag med fler bilder och mer tankar. År du i Katalonien för första gången tyker jag det är betydligt mer spännande med ökenområdena söder om Barcelona, till exempel Montsant. Helt annorlunda och väldigt exotiskt för oss skandinaver. Samtidigt gillade jag mycket den lilla turen vi gjorde i Alta Garrotxa bara ett par mil bort och de unika byarna Besalú och Castellfollit de la Roca. Området har helt klart mycket att erbjuda så det får bli tummen upp för vulkanerna inklusive de närliggande upplevelserna! Min favorit? Cykla de 10 milen från Olot till ner till medelhavet, en otroligt upplevelse! Mer information om den turen kommer strax.

Relaterad information:

  • T.E.I.S.A heter bussföretaget som tar dig till Olot
  • Karta via Google Maps
  • Turrisme Garrotxa
  • Mer information om nationalparken
  • Det finns massor av fina hus och bondgårdar att bo på här omkring. De kallas Casa Rurals. Boka gärna genom mig!

0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP