2009-09-22

Vad är Katalonien?

Independencia!
Barcelona är huvudstad i den autonoma provinsen Katalonien. De officiella språken i Katalonien är katalanska, spanska och arranska. Kataloninen täcker området från Frankrike i norr, till Arragon i väster och ner till Valencia i söder. Katalonien är den största ekonomin i Spanien. De flesta turister i Barcelona ser väldigt lite av det som ligger utanför centrum och flygplatsen. Jag antar att många hör eller ser Catalunya, Katalonien, på skyltar och i graffitti, men inte så mycket mer. Kanske blir du därför förvånad om jag säger att det finns en stark rörelse för självständighet och att jag faktiskt inte träffat på en enda katalan som inte skulle vilja se Katalonien som en självständig stat i Europa? Lyckligtvis är denna självständighetsrörelse ytterst fredlig och har väldigt lite med ETA att göra.

Så det finns en stark katalansk identitet, men hur påverkar detta turister och inflyttade? För turister spelar det nog inte så stor roll. De flesta här pratar inte engelska men alla pratar spanska. Ah, fast du får absolut inte fråga om dom pratar spanska, det är ett lätt sätt att bli ovän med någon. I Katalonien finns inget som heter spanska, det heter castellano. Det är ganska intressant, jag har träffat på ett flertal katalaner från 25 år till 60 år som knappt pratar spanska bättre än mig! Dom ser på spansk TV och förstår allt men pratar aldrig språket själva. En kompis som kommer från en by 5 mil utanför Barcelona pratade spanska första gången när han som 20 åring började universitetet. Han berättade också att hans 80 åriga mormor inte förstår spanska alls. Lite klurigare är det för oss som flyttat hit. Vill man bo utanför Barcelona centrum så får man acceptera att allt runt omkring sker på katalanska. Barnen kommer gå i katalanska skolor och läsa spanska som dom läser engelska. Vill jag jobba i offentliga förvaltningar så måste jag klara prov i katalanska. Går jag till stadshuset för att få information om hur jag gör för att starta ett företag så får jag den muntligt på spanska och skriftligt på katalan. När jag åker och klättrar pratar mina kompisar till mig på spanska och mellan varandra i katalan. Vill jag studera på universitetet så är kurserna på... katalan. Nu är ju katalan ett latinskt språk så kan man spanska, franska eller italienska så är det inte så svårt att lära sig. Katalanska-kurser är gratis och finns överallt.

CAT ClimberEn annan kompis berättade om en arbetskamrat som bott i Katalonien, Valencia, Madrid och Baskien. Genom det sa han sig vara den typiska spanjoren och därigenom vara så otypiskt spansk som man kan vara. Som jag skrivit tidigare så rör de flesta spanjorer på sig betydligt mindre och betydligt senare än oss nordbor. Jag som inflyttad betraktar Katalonien som ett paradis och självklart tycker jag katalanerna ska vara stolta över sitt Katalonien. Men jag förstår faktiskt inte riktigt varför det ska vara ett så stort problem att vara en del av Spanien. Jag har om och om igen försökt fråga men jag kan säga att ingen av de argument som presenterats övertygat mig; tullpengarna för motorvägarna går bara till Madrid, Madrid stjäl våra skattepengar, det investeras inte tillräckligt, kostnade för motorvägarna minskar möjlighet för katalonien att konkurrera och så vidare. Den ökade kostnade för att ha all administration här i Barcelona, skulle det uppväga? Jag får återkomma om någon lyckas övertyga mig men så länge tycker jag att dom ska fokusera lite mer på likheterna och lite mindre på skillnaderna. För att se till att jag inte gjort något stort klavertramp i den här texten så skickade jag den till min kompis Carlos, en spanjor som sedan länge bor i Sverige. Han kommer från Madrid och hans åsikter i ämnet är väldigt intressanta. Så här skriver han:

"Angående de sista raderna tycker jag att det finns all anledning att hålla med katalanerna. Den första är för mig känslomässig. Jag har funderat mycket på saken och hur mycket jag än frågar så finns inga argument som inte ter sig urlöjliga. Jag har fått höra allt från känslan under landskamper till köttbullar eller falukorv men tvivlar starkt på att en som inte kan tänka sig att dansa runt majstången, hatar köttbullar och är fullständigt ointresserad av sport skulle missta sitt medborgarskap. Vad gäller mig så har jag kommit fram till att man är medborgare i ett land av känslomässiga själ och ingen i hela världen borde lägga sig i ämnet. Jag kan inte förstå hur Madrid-bor och andra spanjorer har mage att vilja bestämma om en sådan sak.

Det mest övertygande anledning för att inte vilja ha med centralmakten att göra är slakten Franco gjorde i katalonien under och efter inbördeskriger (1936-1939). Förtrycket var sådan att alla språk utom Spanska förbjöds och samtliga katalanska, baskiska och valencianska namn fick försvinna. Min nuvarande chef på Sahlgrenska heter Jordi men hade oturen att födas under Francos tid och heter officiellt Jorge, bara det är en rätt stark anledning... Vill du veta mer mer om hur katalanerna behandlades före och efter kriget kan du gärna läsa Antony Beevors bok om Spanska Inbördeskriget som är både opartiskt och rätt beskrivande. Du kommer nog inte att hitta fler madridbor som argumenterar för katalansk separatism men jag kanske inte längre räknas som madrileño."

Så det finns mycket djup i dessa känslor för Kataloninen. Jag pratade också med min flickvän om det här. Hon har jobbat i 8 år i Barcelona och mycket med katalaner. Hon har aldrig hört någon säga att dom vill se ett självständigt Katalonien. Hennes upplevelse skiljer sig alltså starkt från min, jag som ständigt möter människor som i första hand ser sig som katalaner och i andra hand som spanjorer. Det är verkligen skillnad på multikulturella Barcelona och det Katalonien staden ligger i. Det här är en skillnad jag verkligen gillar, en skillnad som gör det intressantare att bo här och intressantare att besöka det här hörnet av världen! Så passa på att njut av det typiska katalanska så väl som det spanska när du är här. Fråga gärna efter katalansk mat, sök efter information om katalanska danser, om att bygga mänskliga torn och om katalansk historia. Frågor du en katalan så har du med största säkerhet en intressant pratstund framför dig!

Senaste nytt: När Barcelonas borgmästare talade vid öppnandet av Mexikanska veckan här i Barcelona jämförde han hela tiden Mexico med Katalonien och pratade om hur Katalonien skulle jobba för att följa i Mexicos fotspår och bli självständiga. Förra veckan röstade en by 3 mil utanför Barcelona för självständighet från Spanien. Nästa by som ska rösta är Berga och även i Villafranca ligger ett förslag om en omröstning. Dessa omröstningar har ingen laglig kraft men är ett sätt att uppmärksamma resten av Spanien på frågan. I och med den fortsatta ekonomiska krisen här i Spanien så ser många Katalaner att dom skulle stått starkare utan Madrid vid rodret. Fortsättning följer säkerligen.

Det här är mitt första inlägg i en serie betraktande inlägg som jag döper till Utbildningsradion i brist på bättre alternativ. När andan följer på kommer jag reflektera över saker som sker i Barcelona, Katalonien och Spanien. Om du har något du funderar över eller tycker jag ska skriva om något, skriv gärna en kommentar!

2 comments:

Anonym,  1 februari 2010 kl. 14:11  

Mycket intressant!
Ovärderligt att veta när man reser någonstans - men sådant det sällan talas om i de glättade broschyrerna!

Landslagsmatcher 29 juli 2018 kl. 02:38  

Tack för ett bra inlägg! Vi gillar Madrid, men kommer att besöka Katalonien i augusti.

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP