2010-02-05

Kristin: Vårsvampar och blomsterprakt

Döm om min förvåning när trädgårdsmästaren idag visade mig att vi har massor av goda svampar i trädgården! Han och hans team hade kommit för att börja vårbruka trädgården; klippa gräset, korta in korkekarna, ta en ful tall av daga och hyfsa till rosorna. Innan de klippte gräset bad de mig ta vara på den fina svampen som växte överallt. ??? Svamp i februari? Jodå, det visade sig att hela trädgården vimlade av något som kallas Fredolics och som är en mycket fin matsvamp som växer här i regionen. De växer i stora flockar och stortrivs under träden Encina och Alcornoque (korkek), vilket det vimlar av här i skogen och i vår trädgård.Tackar! På ett litet kick fick jag ihop 1 kg svamp och sedan vidtog det hårda arbetet med rensning. Men det gjorde ju inte precis ont att sitta i solen på terrassen med ett glas cava och borsta de små godingarna!


En snabb konsultation av svampboken visade att det är mellan oktober och mars som bästa svampsäsongen är här. Halva året med andra ord! Och det finns massor av trevliga sorter, även sådana som jag känner igen från svampturerna hemma i Sverige; svart och gul trumpetsvamp, blodriska, stolt fjällskivling, gul kantarell, taggsvamp, Karl Johan... plus andra spännande sorter som den dyra, eftertraktade Rovellon. Den liknar blodriska men ändå inte. Jag kan avslöja att det växer några i vår trädgård, nere vid poolen... och det lär vimla av dem i skogen utanför huset! I en solig glänta strax utanför köksdörren har jag hittat Stolt Fjällskivling...

Här i Katalonien är folk i gemen väldigt förtjusta i svamp. På hösten kan man köpa svamp direkt av plockarna utefter vägarna, restaurangerna har speciella svampmenyer och i byarna anordnas Ferias de Bolets (Bolet är det Katalanska ordet för svamp). I en av våra grannbyar finns en restaurang som är helt specialiserad på svamp. Året runt! Vi har till och med ätit svampglass på ett ställe. Jo, det var en fyllig och litet nötig, god smak. Men en otvetydig svampsmak! Förrätten var en carpaccio gjord på Karl Johan svamp och däremellan fick vi en rad olika rätter, alla med huvudingrediensen svamp.

I övrigt kan jag rapportera att solen börjar kännas så stark att man behöver solglasögon, att ängarna är intensivt gröna och att det börjar blomma överallt. Mandelträden har slagit ut! Utifrån mitt svenska perspektiv är alla kriterier för Vår uppfyllda: sol, grönska, blommor och man kan sitta ute i kortärmat om man tycker lätt gåshud är okey. Men betänk att det är tidig februari och att vi befinner oss på hyfsat hög höjd!
/Kristin

0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP