2010-02-18

Kristin: Vilken tavla!

Foton:Kristin Ehrenborg

Länge har jag tittat på den gamla stenbyggnaden mitt emot kyrkan här i vår lilla by. Jag har konstaterat att det är en gammal gård, en masía från 1600-talet, och att den gröna parken framför är besatt med flera stora statyer i järn. Moderna statyer. Flera gånger har jag tagit med mig kameran och roat mig med att fota kontrasten i tidsepoker.

Jag har plåtat frusna löv också. På parkeringen utanför huset. Och påfågeln som huserar där
fastnade också på bild, om än under protest. Hans alltså, inte min. Jag ägnade väsentlig tid åt att kräla omkring i leran för att fånga honom i en fördelaktig vinkel, men han envisades med att se ut som en äggsjuk höna.

Så en dag, när jag plötsligt kunde läsa och förstå katalanska, vilket inte inträffar alla dagar, förstod jag att det i denna vackra byggnad inryms en konsthall! Och inte nog med det, de håller även kurser i keramik, akvarell, oljemålning och konsttryck!

Ett besök på detta Centre´d Art La Rectoria raderade slutgiltigt ut min fördomar om konstinrättningar i små byar. Jag hade, litet misstänksamt, förväntat mig en permanent utställning med blekta oljemålningar i svart-vitt föreställande byn för hundra år sedan. När jag stiger in i lokalen möts jag av ljus, vackert upprustade och dekorerade väggar och så mycket ny, fräsch konst i olika material och tekniker som jag sällan skådat. Glädje! Färg! Inspiration!
Här sätter man upp nya utställningar varje månad och samlar många olika konstnärer, från både när och fjärran. Den utställning som är aktuell just nu speglar temat klimatförändringen och 22 konstnärer från Katalonien och övriga Spanien, Italien och Mexico är representerade. Varje år delar stiftelsen som driver konsthallen ut ett stipendium till ett par konstnär, från Spanien eller något annat land i världen, som får komma och bo i detta hus under ett antal månader och på heltid utöva sin konst. I utbyte skänker konstnären ett av sina verk till byn. Därav alla statyerna i parken!

Har ni vägarna förbi Sant Pere de Vilamajor rekommenderar jag varmt ett besök på denna lilla, mycket katalanska pärla. Öppettiderna är generösa, så gott som dagligen från morgon till kväll med avbrott för siesta mitt på dagen.
/Kristin

0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP