2009-07-18

Alta Garrotxa - skogsklädda berg och badvänliga bäckar

Sadernes

Norr om Barcelona, i närheten av vulkanerna vid Olot, ligger en by bestående av i princip husen du ser ovan och en liten kyrka. En liten camping och en liten friggebod där två tjejer informerar om vandring i närheten, om vilka klätterområden som är öppna, vilka tider det är OK att köra längs skogsbilvägen som tar dig längre in och så vidare. Det är byn Sadernes.

Floating downstreams
Jag flyter

Runt omkring byn däremot, finns det massor av intressanta saker. Broar och byggnader från romartiden, skogsklädda berg med vackra kalkstensklippor som sticker upp, dalgångar med fjällbäckar som gjorda att bada och hoppa i. Vandringen i området, som kallas Alta Garrotxa, är fantastiskt vacker. Landskapet förändras hela tiden och följer man en dalgång och blir för varm är det bara att hoppa i vattnet. Området är skyddat men det går bra att campa en natt ute i skogen. Många olika vandringsförslag finns, det man inte ska missa är att hoppa ut över vattenfallet Salt Brull och att fylla vatten vid det vackra gamla klostret Ermita de Sant Aniol d'Aguja.

Ermita de Sant Aniol d'Aguja
Ermita de Sant Aniol d'Aguja

Så var det klättringen då. Kalkstensklippor av bra kvalité, vissa precis ovanför det strömmande bäcken. Trevligt med bad men lite jobbigt med ljudet. På grund av värmen så klättrade vi bara ett par timmar tidigt på morgonen så jag kan egentligen inte säga så mycket mer än att kvalitén på klippan var bra och att jag gärna återkommer vid kallare väder. Juli och augusti är området invaderat av holländare, tyskar och fransmän. Inte så att man måste trängas men så fort semestern är över är lugnet tillbaka. Förare kan köpas på campingen eller på en restaurang som heter Restaurant de Pi som ligger ett par kilometer innan Sadernes. På anslagstavlan vid campingen finns en lista över nuvarande accessituation, vilka sektorer som är öppna och vilka som är stängda.

Tack vare svalkande dopp och skuggande lövverk så går att vandra i området under sommaren men ta det lugnt mitt på dagen, luftfuktigheten är hög och det känns som att gå i en bastu. September till november och mars till maj är nog bästa månaderna för att besöka området.

Är du i närheten ska du absolut kolla in byarna Besalú och Castellfollit de la Roca. Båda ligger inom ett stenkasts avstånd och är verkligen värda ett besök.

Mer information:

Relaterad information - blogginlägg om:

0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP