2009-07-13

Montserrat - stora intryck nära Barcelona


Foto: ~Oryctes~

5 mil utanför Barcelona ligger ett galet konglomeratbergvid namn Montserrat. Namnet är tätt förknippat med klostret, Monestir de Montserrat, och det är också dit 99% av alla turister åker. Klostret ligget fantastiskt vackert uppe på berget och det är vanligast att ta bergbana eller tåg för att komma dit. Bortanför klostret finns väldigt spektakulära berg, hur ofta ser man något som ser ut så här? Det finns mängder av vandringsleder genom parken. Eftersom terrängen är väldigt krävande och camping är förbjuden är det dagsturer som gäller. Det finns ett refugi uppe i berget där man kan bo väldigt billigt, perfekt om man vill klättra ett par dagar på tornen i västra Montserrat. Annars ligger vandrarhemmet i Santa Cecilia mer lättillgängligt och erbjuder nästan lika billigt boende. Det går självklart utmärkt att utgå från Barcelona också.

För vandring är mitt mitt tips att i första hand skaffa sig en ordentlig karta. Även om Montserrat är en liten bergskedja så är den väldigt tredimensionell och det finns mängder med stigar och vägar. När du har en karta så kolla ut någon led du tycker ser intressant ut. Har du hyrbil tar du dig sedan till byn El Bruc, dricker en kaffe, och tar sikte på bergen. Kom återigen ihåg att berget är tredimensionellt så räkna med att gå en sträcka långt mycket kortare än du normalt gör. Under din vandring kan du komma ihåg att plocka rosmarin och timjan, spana in olivlundar och vinodlingar. När du är åter i El Bruc kan du passa på att köpa lite av den lokala olivoljan, som är mycket god, innan du återvänder till Barcelona.

Klättring ja. Montserrat är som gjort för klättring. Jag har tidigare skrivit om Aresta Ribas, en längre tur jag klättrade 2008. Det finns kring 5000 replängder klättring på berget. Det är mycket. Det är så mycket att det är lite svårt att på ett enkelt sett försöka ge en överblick. I korthet: på vintern klättrar man på södra sidan. På sommaren på norra och i de högre belägna områdena. Södra sidan har en guidebok som är mycket bra, Montserrat Cara Sur. För de övriga delarna finns en mängd olika guideböcker och webbsiter. Någon dag ska jag försöka göra en sammanställning, så länge får du nöja dig med att kontakta mig och be om hjälp om du har några funderingar.

Hur tar man sig då till Montserrat?

  • Tåg. eHow berättar hur du gör.
  • Hyrbil.
  • Med mig! Jag känner till Montserrat bättre än de flesta. Jag älskar berget och att visa mina favoritdelar, långt från den största turistströmmen.

Mer information:
Relaterad information - blogginlägg om:

0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP