2009-08-01

Klättring och vandring vid Sant Llorenç del Munt

Sant Llorenc from the parking

Den här nationalparken är verkligen en doldis. Bara 3 mil från Barcelona och ändå är det knappt någon i stan som hört talas om den. Totalt är den skogsklädda parken på 14000 ha och erbjuder en mängd fina vandringsstigar, de flesta med toppen av La Mola som mål. La Mola är det högsta av de tre bergen i parken och på toppen, som mäter 1104 meter, ligger en restaurang. Byggnaden var tidigare ett kloster och det finns inga bilvägar till toppen. Istället fraktas allt från mat, vin och bränsle till toppen med hjälp av mulor! Från toppen ska det en klar dag vara möjligt att se bergen på Mallorca, något jag ännu inte fått uppleva. Förmodligen är det vanligare på vintern än på sommaren.

Anna on the hardest 6b Under sommaren åker jag till parken 2-3 gånger i veckan för att klättra. På bergets nordsida finns ca 400 leder och erbjuder under sommaren perfekt klimat. 30 C med hög luftfuktighet i Barcelona, 35 C på motorvägen till Terrassa och sen vid klipporna på 1000 meters höjd får man 25 C och en frisk vind. En dag i juni var det en annna klättrare som hade med sig dunjacka upp till berget! Klippan är väldigt intressant. Den nedre delen är i princip skräp, den övre helt fantastisk. Ibland har de lokala klättrarna chippat sig upp till den bra klippan, ibland har de bultat fast inomhusgrepp. Det känns och ser helt bissart ut men eftersom den övre klippan är så bra så är det värt det. Klippan och klättringen påminner lite om Margalef och Montsant, konglomerat täckt av kalksten. Anna följde med mig och klättrade här, så här tyckte hon om dagen.

Sant Llorenç är inte lika intressant som Montserrat eller Montseny men har verkligen sin charm. Har du chans att åka hit så ta den! Vyerna mot Sabadell och Terassa är läckra. Att se Montseny i norr och taggiga Montserrat lite sydväst är nästan... utomjordiskt.

Relaterad information - blogginlägg om:

För övrigt: U2 har nått Göteborg en månad efter sin premir här i Barcelona, Pridefestivalen startar i Stockholm, i Umeå är det Nolia-mässan, i år med munskydd!?

0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP