2009-08-02

Pedraforca - vackraste berget i Katalonien

Looking up towards the mountain we climbed

I nationalparken Cadi-Moixeró i norra Katalonien ligger Pedraforca, ett av de vackraste och intressantaste berg jag sett. De två huvudtopparna sticker upp ur ett kuperat men mindre alpint landskap. Åkrar och betesmarker. Gamla byar. Stora skogar. Och så Pedraforca. Berget ser omöjligt ut att bestiga utan att behöva ta fram klätterutrustningen men som vanligt finns det svagheter och öppningar som inte syns från dalen.

Nicely framed view of the final ridge

Från parkeringen i närheten av refugiot är det 1000 branta höjdmeter till toppen. För oss tog turen upp och ner totalt 6 timmar. 6 ganska hårda timmar, måste jag tillägga. Vi började vandra tidigt, kring 7 på morgonen, för att komma upp ur dalen innan värmen blev för tryckande. Man följer en väl markerad stig, gul färg tror jag bestämt, från refugiot mot den norra delen av berget. Stigen slingrar sig otroligt vackert upp och man hinner aldrig bli mätt av utsikten innan man bjuds på nästa panorama. Högra upp börjar man se bergen på den franska och andorranska sidan. När man når passet innan sista biten till toppen så förstår man vad som väntar och har du anlag för svindel så är det här du vänder.

Like a castle of limestone

Scrambling

Det blir dock aldrig klättring men det är sisådär 100 meter där händerna kommer till användning innan man når toppkammen. Här bjuds man på lite mer möjlighet till svindel med 1500 meter ner till botten av dalen. Ner går man på andra sidan av toppen, bara att fortsätta följa den gula markeringen och sedan vid passet sikta ner i moränen till vänster. Beroende på hur man är lagd och vilka skor man har kan man sedan njuta eller bryta ihop av den följande timmen av sten-surfande.Vi hade dåliga skor. För att inte riskera allt för stora sår och blåmärken är det riktiga vandringskängor som gäller. Ett par av de andra vandrarna vi stötte på använde skyddshandskar av bilmekar-modell. Smart! Hur som helst, när du börjar se slutet av stenrasandet, cirka 800 höjdmeter under toppen, så ska du hitta en stig till vänster. Den är självklart också gulmarkerad och tar dig tillbaka till refugion och sedan till bilen. Grattis! Du har just bestigit det vackraste berget i Katalonien!

Klättring
Lite om klättringen så. Jag har själv inte klättrat på berget men har bara hört gott om lederna där. På nordsidan är det klassiska, långa traditionella leder som gäller. Inte så hög svårighetsgrad och tydligen med bra klippa. På sydsidan, som jag inte tror går att klättra på sommaren, är det långa bultade leder som gäller. Här ska kalkstenen vara av yppersta kvalité och lederna vara riktigt bra. Jag har sett åtminstone tre förare över berget. Självklart finns det förare on-line. Den längsta leden ser jag är 1100 meter lång! Förstår du inte Katalanska så kan du prova Google Translate.

Boende
Vi bodde på en camping en bit ifrån men är du där för att klättra Pedraforca kanske det är lämpligast att bo i refugiot. På helgerna är det fullsatt och du måste boka. Det gör du på telefon +34938220079. Kan du inte spanska så kan jag säkert hjälpa till. Skicka ett mail, kontaktuppgifter finns längst ner här på bloggen. Det finns i övrigt ett gäng campingar och vandrarhem i närheten, till exempel Hostal Pedraforca, ett vandrarhem vid foten av berget. Vill du köpa kartor och hitta mer turistinformation så sväng förbi turistbyrån i byn Berga.

Sammanfattningsvis är det här en fantastisk dag av vandring för dig med bra kondition, utan svindel och tåliga knän. Ta med gott om vatten, bra skor och skyddshandskar. Området är otroligt vackert och väl värt att stanna några dagar i. Jag ska försöka vandra lite mer i nationalparken och återkommer senare med lite mer info om övriga vandringsrutter.


Mer information:

Relaterad information - blogginlägg om:Vid sidan om: Kära Norrmän, det här är en utmaning även för er! Ja, jag saknar Norge mycket. Annars har GP har en fototävling, SvD åker till Turkiet och Sydsvenskan skriver om kräftskivor, ytterliggare något jag saknar. Slutligen spelade FC Barcelona i Los Angeles.

1 comments:

Johan,  21 april 2010 kl. 23:17  

Ser riktigt härligt ut! Det blir mitt nästa mål :) Tack för info!

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP