2009-08-11

Parc del Garraf - cykeltur i ökenklimat

Above the sea
På cykel ovan medelhavet

När jag åker ut ur Barcelona blir det oftast västerut eller norrut. Enda området söder om stan som jag regelbundet besöker är Montsant. När vi i lördags bestämde oss för att göra en cykeltur så siktade vi därför in oss på Parc del Garraf, endast 2 mil söder om staden. Kustområdet med byn Sitges i söder är mycket känt, men jag har hört och läst väldigt lite om parken som omgärdar de fina stränderna. Min kompis Salvador* berättade att hela området är väldigt, väldigt torrt och att det för några år sedan var härjat av bränder. Nåväl, jag Googlade lite och hittade både en karta över parken och en tur som verkade intressant. Turen i fråga, Masías del Garraf, skulle ta oss totalt 27 km förbi några av de stora, gamla bondgårdarna i parken. 27 km i kuperad terräng med termometern på 33 C och en flickvän på väg tillbaka från en förkylning var lite ambitiöst så vi siktade på att avrunda halvvägs.

Riding 2 Riding 3

Så fort vi tog av motorvägen och börjar köra den brant vägen in mot parken förstår vi att vi gjort ett bra val som styrt hitåt. Utsikten är magnifik! 300 höjdmeter upp ser man nästan rakt ner på stranden och småbåtshamnen nedanför. Vi stannar och kollar in utsikten och fortsätter sedan ytterliggare några kilometer till parkeringen där vi börjar turen. Landskapet är så torrt, så torrt! Det är nästan omöjligt att förstå att vi befinner oss mindre än 10 mil från bördiga Montseny.

By a wineyard

Trots värmen gick det väldigt bra att cykla. Vägarna var ibland lite lösa men i stort sett inga problem alls. Landskapet förändrades ofta, från havsvyer till öken till bördiga vinodlingar nere i dalgångarna. Det var en kort passage förbi ett gammalt stenbrott som kändes tråkigt men i övrigt var turen vacker och exotisk. Jag som har spenderat tre månader i tält i öknen i USA kände mig som hemma. Hit ska jag återvända snart! Nästa gång ska vi cykla eller vandra lite närmare havet för att få den delen av parken. Kanske hela vägen ner till Sitges?

Vi avslutade turen med att besöka ett buddistiskt tempel mitt i parken. Templet ligger vackert i ett gammalt ståtligt kolonialt/romantiskt hus byggt av en från Cuba hemvändande spanjor. Han hade gjort sig en förmögenhet och ordnade ett riktigt skrytbygge här uppe på berget. 1996 donerades byggnaden till den buddistisk församlingen och är idag ett tempel som erbjuder retreats och kurser. Lite mer information finns på Wikipedia.

Klättring:
Självklart finns det klättring i parken, som överallt annars här nere. Jag känner till två områden. Garraf ligger precis brevid havet på ganska polerad klippa. Jag vet inte riktigt om jag tycker det är värt ett besök, möjligtvis för någon av de längre turerna. Garraf finns med i RockFax mini-guide för Barcelona. Ovanför Castelldefells ligger ett nytt område där vi såg flera replag. Klippan ligger väldigt vackert! Jag tror det här är föraren till det området.

Vill ni cykla med mig i Parc del Garraf? Är ni upp till 4 personer så går det att ordna. Kontakta mig!

* Salvador är singel. Intresserad av en date med en väldigt trevlig Katalan? Skriv en kommentar! Madeleine verkar vara ute ur bilden...

0 comments:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Kontakt

Pär Lindholm

Twitter: utomjording
Skype: parlindholm
Telefon: +34 649105141
Mail: par@activespain.se
Webbsida: Active Spain

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP